– fordi tiden kræver et MODSPIL

12. Jun 2006

Irakisk oprør eller modstand - hvad er det?

 
Jeg skrev forleden om det tåbelige i over én kam at betragte den irakiske modstand mod militær besættelse som "terror" - modstand mod en ubuden, fremmed besættelsesmagt har trods alt alle dage været en hævdvunden ret, med lange traditioner i Europa (herunder Danmark!) og andre steder.

Men hvem er de forskellige irakiske modstandsgrupper, og hvad er deres mål? Vel, det kan man læse lidt om forskellige steder, bl.a. her (kræver registrering).

Det korte af det lange er, at modstandsgrupperne primært er sunnimuslimer (idet de kurdiske områder er på vej mod de facto selvstændighed, og de toneangivende shi'itter regner med at kunne overtage regeringsapparatet og derfor ikke satser på et væbnet opgør med amerikanerne, som de dog ikke synes bedre om), tager afstand fra angreb mod civile, ikke i udpræget grad består af "rester" fra Baath-styret og alle rent politisk står for én eller anden (varierende) blanding af politisk islam og irakisk nationalisme.

Nok så interessant er det, hvordan deres syn på konflikten har ændret sig: I 2003 var de netop opståede modstandsgrupper overbevist om, at amerikanerne reelt havde sejret, og at de måtte indstille sig på en meget langsigtet strategi og måske tyve eller tredive års modstandskamp, før der kunne blive tale om at drive dem ud.

I dag anser de amerikanerne for at være voldsomt trængt og taler åbent om muligheden for en sejr indenfor blot få år.

Kraftigt medvirkende til det synspunkt er befolkningens mildt sagt ikke imponerende opbakning bag besættelsesmagtens tilstedeværelse - USA har, efter en lovet genopbygning, hvor man har ødelagt alt og intet bygget. USA har, med andre ord, selv smidt alt på gulvet og er selv skyld i oprørernes relative succes.

En anden kilde til oplysninger om irakisk modstand er hjemmesiden Al-Basrah.net, hvor man bl.a. kan finde daglige rapporter om de seneste kamphandlinger - således opsummeres kamphandlingerne for lørdag d. 10. juni således:
· US launches offensive on ar-Ramadi. After a day of battle, US troops fall back from positions in northern ar-Ramadi but Resistance forces expect a long, hard night of fighting.

· Resistance bomb reportedly leaves three US troops dead in Hit.

· Resistance bomb in Baghdad suburb of ad-Durah reportedly kills US soldier.

· Resistance bomb in ad-Dawr reportedly kills two US troops.

· US soldier reported killed in Resistance bomb attack near al-Hawijah.

· Resistance barrage on British headquarters produces violent explosions in al-Basrah before dawn Saturday.
Man behøver ikke at sympatisere med de irakiske oprørsgrupper og deres ofte meget brutale metoder (som også har kostet dem mange irakeres sympati), men billedet er mere nuanceret og kompliceret end de ansigtsløse "fremmede terrorister" og nederdrægtige "rester af Saddams styre", medierne fortæller os om.

Alene den omstændighed, at oprørerne tilsyneladende har opbakning nok i befolkningen til overhovedet at kunne overveje muligheden af en "sejr" taler vist sit eget tydelige sprog.

Link til rapport fra International Crisis Group om de irakiske modstandsgruppers kommunikation og diskurs.
Link til hjemmesiden AlBasrah.net, som bl.a. informerer om kamphandlinger i daglige Iraqi Resistance Reports.

Kommentarer: