– fordi tiden kræver et MODSPIL

10. Mar 2006

Kære Anders Fogh: Gå af

 
Rune Engelbreth Larsen og 12 andre danskere med forskelligt humanistisk udgangspunkt har i dag udsendt en erklæring, der placerer ansvaret for den internationale krise omkring Jyllands-Postens Muhammed-tegninger hvor det hører hjemme - nemlig hos statsminister Anders Fogh Rasmussen (ikke hos Jyllands-Posten, der, hvad man end mener om dens optræden i sagen, ikke har diplomatisk ansvar og ikke har overtrådt nogen love):
De seneste uger er det desuden blevet stadig mere klart, at Anders Fogh Rasmussen har vildledt den danske befolkning adskillige gange de forløbne 4-5 månder.

Han har i kontrast til dokumenterbare kendsgerninger vildledt om de 11 ambassadørers forehavende ved at påstå, at de krævede "retslige skridt" mod Jyllands-Posten, til trods for deres gentagne præciseringer af det modsatte, og han har i månedsvis ignoreret deres udtrykkelige advarsel om krisens eskalering. I måneder har han desuden undladt at forelægge afgørende information for Udenrigspolitisk Nævn.

I månedsvis efter offentliggørelse af Muhammed-karikaturerne er det løbende blevet gentaget og understreget over for statsministeren, at man ønskede regeringens moralske tilkendegivelse i sagen, ikke en indskrænkning af ytrings- eller pressefriheden, og i månedsvis har statsministeren påstået det modsatte over for Folketinget, pressen og offentligheden i øvrigt.

Dette har ikke alene medvirket til at lægge ambassadørerne og muslimer i almindelighed for had i brede dele af den danske befolkning, men det har også intensiveret og eskaleret krisen uge for uge siden midten af oktober.

Her er kernen, her er udspringet for konflikten, og her ligger ansvaret for krisen, som er mange gange værre end Jyllands-Postens oprindelige provokation.
Jamen ... er det nu ikke at spille "modstanderne", de voldelige, ytringsfrihedsindskrænkende islamister, kortene i hænde?

Vel, nej - erklæringen fortsætter:
At yderligtgående islamister har misbrugt den gave, de her har fået i hænderne i form af de 12 Muhammed-karikaturer, til vold, hærværk og dødstrusler, har vi ikke den ringeste sympati for. Voldelige demonstrationer har erobret megen medieopmærksomhed, men deltagerne udgør kun et minimalt mindretal i den islamiske verden, som vi ikke har indflydelse på. Vi føler os imidlertid forpligtet til at rejse kritik af vores egen statsministers magfuldkommenhed og vildledning af befolkningen, eftersom vi nu engang bor i Danmark.
Hele erklæringen kan læses på humanisme.dk. Underskriverne er:

Egon Clausen (tidl. programredaktør ved DR), Bjørn Elmquist (forsvarsadvokat, tidl. MF for Venstre og Radikale Venstre), Carsten Fenger-Grøn (forlagssouschef), Malene Grøndahl (journalist), Herluf Hansen (tidl. ambassadør i Algeriet og Tunesien), Jacob Holdt (foredragsholder), Claes Hvidbak (forlagsdirektør), Rune Engelbreth Larsen (idéhistoriker), Flemming Chr. Nielsen (oversætter og forfatter), Jytte Rex (maler og filminstruktør), Peter Johannes Schjødt (filosof og tidl. leder af DRs Radiodokumentargruppe), Curt Sørensen (professor emeritus i Statskundskab ved Aarhus Universitet), Christian Braad Thomsen (filminstruktør).

Kommentarer: