– fordi tiden kræver et MODSPIL

15. Sep 2006

Koncentrationslejre i går, i dag og i morgen: Dansk indlæg i iransk tegnekonkurrence

 

Den danske tegner Jørgen Bitsch har deltaget i den iranske konkurrence for holocaust-karikaturer, læser vi i Politiken - hans bidrag ses herover.

Som det vil ses, er karikaturen ikke udpræget "antisemitisk", men den har til gengæld været blandt de 20 mest populære på den iranske konkurrences hjemmeside.

Bitsch forklarer selv om baggrunden for sit bidrag:
"Konkurrencen er på ingen måde slået fejl. Det virker mærkeligt, at medierne siger, at den er slået fejl, fordi kun meget få tegninger er antisemitiske eller holocaustbenægtende. Det var aldrig konkurrencens udgangspunkt. Så havde jeg ikke deltaget. Det er en konkurrence med satiretegninger af det vestlige tabu holocaust.

Hvis du tager historikere som Norman Finkelstein og Zygmunt Bauman, så er opfattelsen af holocaust blandt anerkendte forskere, at holocaust ikke er et resultat af en syg mands fantasier, men en politisk vedtaget industriel masseudryddelse. Et resultat af den industrielle rationalitet, når den går allermest amok. Det værste eksempel, vi har set indtil videre, er så Nazityskland, men det kunne i princippet gå ud over en hvilken som helst anden befolkningsgruppe. Det er den eneste holdbare måde at anskue holocaust på historisk, hvis holocaust ikke skal fungere som en legitimering eller en afledning fra andre forbrydelser.
Bitsch udelukker heller ikke, at han ville have lavet en tegning af Muhammed til Jyllands-Posten, om han var blevet spurgt:
Det kommer meget an på, hvordan Jyllands-Posten havde præsenteret det. Jeg har lidt svært ved at forstå den berøringsangst. Man har altid kunnet lave satire over alting. Der har bare været større eller mindre grad af censur, og det er kun blevet værre med tiden. Hvis du ser den tegning, Herluf Bidstrup i sin tid lavede af Uncle Sam med hagekors som sporer på cowboystøvlerne, så var det jo ikke et forsvar for nazisme, men sådan ville den nok blive set i dag. Censuren er skjult i dag, men det betyder ikke, at den ikke er her.
Link til Politikens artikel om Bitschs bidrag.
Link til den iranske karikaturkonkurrences officielle hjemmeside.

Update, 16. september kl. 19.30:
Humanisme.dk bringer nu også en (noget længere) omtale af Bitschs deltagelse i den iranske tegnekonkurrence.

Billedet linker nu også til en udgave af Bitschs bidrag i høj opløsning - via Dansk Undergrund.

Kommentarer: