– fordi tiden kræver et MODSPIL

13. Oct 2006

Lær det - oplysningstid vs. reformation

 
Så sent som i onsdags hørte jeg i en diskussion, at når jeg så uforbeholdent forsvarer religionsfriheden også for muslimer skyldes det, at jeg har et "kristent udgangspunkt", og at "islam aldrig er reformeret" - andre udgaver er, at "forskellen mellem kristendommen og islam er reformationen", osv.

Bortset fra at en del katolikker nok ville blive kede af sådan at se sig selv smidt på historiens mødding sammen med alle muslimerne, er det imidlertid noget sludder:

Reformationen repræsenterede en fundamentalistisk fanatisme, ud fra et "moderne" synspunkt et tilbageskridt langt mere end et fremskridt.

Hvad disse mennesker tænker på, er ikke reformationen, men oplysningstiden.

Hvad de i virkeligheden vil sige er ikke "Islam er aldrig reformeret", men:

Den islamiske kultur har ikke gennemlevet noget, der svarer til den europæiske oplysningstid.

Og det kan der da for så vidt også være noget om, som vi faktisk også har skrevet om her på siden. Mange islamiske lande har i dag nogle problemer, som jeg godt mener, man kan diskutere uden at kaste hverken religionen, landenes kultur eller for den sags skyld indbyggerne på møddingen.

Det er bare ikke det, man siger, når man siger at "islam har ikke haft nogen reformation", men det er altså det, man mener.

Lær det for helvede.

Update, kl. 16.57:
Allan Hansen Lindemark siger:
Så sandt,så sandt. Man kan jo blot læse Luthers Teser så ved man at reformation så absolut ikke var en mirakelkur.

Næh du..oplysningstiden..der skete de virkelige fremskridt.
Hvilket selvfølgelig alt sammen afhænger af, hvorvidt man overhovedet kan tale om "fremskridt" i nogen absolut forstand. Men i alle tilfælde er det i oplysningstiden og ikke under reformationen, at de ideer vi normalt opfatter som "moderne" er opstået.

Kommentarer: