– fordi tiden kræver et MODSPIL

28. Apr 2007

Leyla Tamer: Slå på kvinden!

 

Forfatteren Leyla Tamer rammer hovedet på sømmet med denne kommentar til balladen om en af Enhedslistens nye folketingskandidater:
Der er næppe nogen, politikere og medier elsker at dæmonisere, mistænkeliggøre og tilsvine mere end kvinder, der bærer hovedtørklæde. I bedste fald er de undertrykte stakler, der må belæres om de højere danske "værdier", i værste fald psykisk syge, der burde sendes tilbage til, hvor de kom fra! Kun få i det danske samfund skal lægge øre til så hadefuld en retorik, og kun få er så nemme at pege ud i det offentlige rum. Ikke engang muslimske mænd (måske bortset fra imamerne) bliver udsat for så meget hån, selv om de må formodes at ligge på en fast anden plads. Det kræver sit at kunne stå imod så stor modstand, især når man kun udgør en minoritet i samfundet.

Det, der især lader til at herske enighed om blandt politikere og medier, er, at muslimske kvinder per definition er undertrykte. Udover at være en eklatant fordom, er det tankevækkende, eftersom det danske samfund har så travlt med at undertrykke netop de muslimske kvinder. For nej, de må ikke passe deres børn derhjemme! Nej, de må ikke arbejde med tørklæde på! Nej, de må ikke stille op til folketingsvalg! Hvis det ikke er undertrykkende, ved jeg ikke, hvad det er. Alligevel lader der til at være uudtalt enighed blandt mange politikere og debattører af begge køn om, at her er en gruppe kvinder, man skal slå på. Ikke med næverne naturligvis men med ord, der skummer over af foragt.

Der opstod ikke ramaskrig, da en rabiat præst med ekstreme synspunkter i sin tid stillede op til folketinget, men der er tilsyneladende ingen ende på forargelsen over Asmaa Abdol-Hamids kanditatur. Politikere fra højrefløjen, venstrefløjen og politikere med anden etnisk baggrund har alle haft travlt med at lange ud efter hende. I det hele taget virker det som om, at vi i Danmark helst ser, at muslimske kvinder med hovetørklæde er umælende stakler, der skal reddes - ikke velformulerede, intelligente og stærke politikere. Det kræver mandsmod og hjerte at lægge ryg til så mange verbale prygl og stå fast ved sit over for fjendtlighed af den kaliber - eller jeg mener naturligvis kvindemod og hjerte.
Den tidligere nævnte britiske blogger Shelina Zahra Janmohamed er inde på lignende tanker, bl.a. i sit indlæg om The War Over Muslim Women.

Kommentarer: