– fordi tiden kræver et MODSPIL

25. Jun 2007

Liderligheden på anklagebænken: Til forsvar for Rudy Frederiksen

 
Ja, overskriften skyldes ikke mig selv, men Capac, fra hvem jeg ærligt og redeligt har stjålet historien.

For midt i al den folkelige vrede over det uhyre, der fra en sikker position som kommunens konsulent for sikker unge-chat drev pædofil rovdrift på egnens unge piger, er der en ting eller to, man lader til at have glemt.

For det første, at sagens hovedperson netop ikke, hvad han ellers foretog sig af mere eller mindre sympatiske ting, opførte sig som én af de fordækte personager, man plejer at advare børn mod i chat-sammenhæng.

Han gav sig således ikke ud for en anden, end han var - han løj hverken om sin alder eller sit køn, og gav sig på intet tidspunkt ud for at ville andet end at have noget på den dumme. De piger, han søgte og fik kontakt med var, så unge de end var, over den seksuelle lavalder. Den kontakt han søgte, var således 100% lovlig, skete ikke under falske forudsætninger og var med fuldt gensidigt samtykke.

Man kan selvfølgelig spørge sig selv, om en mand, der i sin fritid bruger nettet til at søge seksuel kontakt med teenage-piger, er den rette at have siddende som rådgiver om netop "sikker chat".

Og man kan spørge sig selv, om det er en særligt sympatisk adfærd hos en familiefader sidst i 50erne (det er jeg sikker på, hans kone ikke ville mene). Og man kan spørge sig selv, hvad vores vurdering af en tilfældig privatpersons handlemåde i sit private liv egentlig betyder i det store billede, sålænge han holder sig inden for lovens rammer.

For man kunne i allerhøjeste grad også spørge sig selv, om det halve (eller hele) Danmark virkelig behøver at stå på den anden ende og kræve kastration, dødsstraf eller livsvarigt fængsel, fordi en midaldrende mand fra Herning (der så vidt vi ved intet ulovligt har foretaget sig, før han blev opfordret til det af TV2s journalist) på lovlig vis og uden at lægge skjul på sin hensigt har forsøgt at komme i bukserne på nogle unge piger? Har vi virkelig ikke andet at tage os til?

Det er der andre end mig, som mener vi burde have. Som Capac gør opmærksom på, er journalisten Anders Lund Madsen som en af de meget få trådt frem til Rudy Frederiksens forsvar.

Anders Lund Madsen skriver bl.a.:
Tillad mig at dvæle en stund ved disse prægtige mænd og deres fine, journalistiske program. Tilrettelægger Kristian Laursen fra Operation X lød umiddelbart skuffet, da han tirsdag i Ekstra Bladet kommenterede dommen:

"Det var ikke meget," sagde Laursen - men så tilføjede han, "programmets mål var ikke at få ham dømt, men at få ham stoppet. Det må man sige er lykkedes."

Ja, mon ikke, Kristan Laursen, som selv i øvrigt har begået samme forbrydelse som Rudy, idet han har sendt det utugtige billedmateriale videre til sin chef. Men selv om Kristian Laursen formelt er sigtet, så fører det næppe til nogen dom. For Laursen er jo ikke liderlig. Eller han praler i hvert fald ikke med det på samme måde som dumme, dumme klamme Rudy.

Og Laursens udtalelse er interessant af flere årsager. For hvis formålet med et stykke afslørende journalistik ikke er retfærdighed, men selvtægt, så har den afslørende journalist endegyldigt taget skridtet fra 4. til 1. statsmagt. Så er Operation X sørme blevet til den dømmende magt helt selv. Og i dét lys er der al mulig grund til være varsom fremover.
Sagt på en anden måde: Rudy Frederiksen havde ganske vist, TV2-journalisten bekendt, ikke begået noget ulovligt. Men det var muligt at fremstille ham som en rigtig nederdrægtig pædofil, der misbrugte sin stilling som chat-konsulent til at praktisere sine onde, forbudte lyster. Hvad så, om det ikke var sandt - han var jo en usympatisk gammel gris alligevel?

Anders Lund Madsen opsummerer beundringsværdigt i sin artikel i Jyllands-Posten:
"TV 2 har taget mit liv," sagde han i mandags, da retssagen var slut. Og det har de. De har taget hans liv, som var lige så let at tage, som det er at stjæle slik fra børn. De har leget Gud, og Gud bryder sig som bekendt ikke om liderlige mænd, for det er amoralsk at være liderlig.

Og jeg beder den mand, som aldrig har været liderlig, om at kaste den første sten ...
Link til Anders Lund Madsens artikel om sagen i Jyllands-Posten.
Link til Capacs udmærkede dækning af sagen.

Kommentarer: