– fordi tiden kræver et MODSPIL

07. Apr 2005

Lidt om rygestop, III

 
Men hvis nikotintyggegummi ikke duer, hvad er der så, der duer? Hvis man gerne vil holde op med at ryge, hvad kan man så gøre for så godt som muligt at sikre, at det lykkes?

Sandheden er vel som så ofte, at alle kneb gælder; hvis man går til hypnose, og man synes, det giver en støtte til at holde op med at ryge (og det så lykkes), er det godt - går man til akupunktur, massage og allehånde eksotiske kurser, og det så lykkes for én at holde op med at ryge på dén måde, er det også godt.

Men i alle disse tilfælde er "kurens" virkning først og fremmest placebo, dvs. en rent psykologisk støtte. Det, som virkelig gør udslaget, er den enkelte rygers beslutsomhed - og at man indser, at når man først er holdt op, kan man ikke ryge mere - man kan altså ikke tage "bare en enkelt" smøg uden at falde i igen.

Den bedste strategi er formentlig at tage en beslutning, sætte en dato - og så bruge tiden indtil den dato til at sætte sig ind i, hvilke reaktioner og kravsepisoder, man skal regne med, dukker op, og hvilke strategier, der er brugbare. Man skal også være opmærksom på, at det at holde op med at ryge tager noget energi de første uger - ikke nødvendigvis altid på en ubehagelig eller smertefuld måde, men de konstante (efterhånden sjældnere og sjældnere) påmindelser om, at nu kunne man altså godt tænke sig en cigaret og de forskellige måder, man igen og igen siger nej til disse krav, kræver simpelthen en del af ens opmærksomhed.

Et godt sted at starte med at sætte sig ind i disse grundlæggende mekanismer er WhyQuit, en hjemmeside, der er delt i tre søjler. Den midterste af disse hedder "Education", og dette er et godt sted at starte. Herunder gengiver jeg et simpelt "tip sheet" hentet derfra (denne tekst er skrevet af Joel Spitzer):
TIPS TIL RYGESTOP
 1. Hold op fra den ene dag til den anden (cold turkey). Det er i længden den letteste og mest effektive måde at holde op med at ryge på.
 2. Hav ikke cigaretter på dig.
 3. Hold op med at ryge én dag ad gangen. Beskæftig dig ikke med næste år, næste måned, næste uge eller blot i morgen. Koncentrer dig om ikke at ryge, fra du står op om morgenen og til du falder i søvn om aftenen.
 4. Arbejd på at udvikle den indstilling, at du gør dig selv en tjeneste ved ikke at ryge. Hæng ikke fast i den tanke, at du berøver dig selv en cigaret. Du skiller dig af med din rygning, fordi du tager dig selv alvorligt nok til at ønske det.
 5. Vær stolt af, at du ikke ryger.
 6. Vær klar over, at mange dagligdags situationer vil udløse din trang til en cigaret. Situationer som vil udløse trangen kan bl.a. være: Indtagelse af kaffe, alkohol, at sidde på et værstshus, selskabelige begivenheder med rygende venner, kortspil, lige efter et måltid. Forsøg at opretholde din almindelige hverdag, mens du holder op. Hvis nogen begivenhed eller handling forekommer for svær at klare uden at ryge, så vent med det og vend tilbage til det senere. Føl ikke, at du er nødt til at give afkald på noget for tid og evighed. Alt, hvad du gjorde som ryger, kan du gøre mindst lige så godt og i mange tilfælde bedre som ikke-ryger.
 7. Lav en liste over alle grundene til, at du gerne vil holde op med at ryge. Hav denne liste på dig, helst lige der, hvor du plejede at have dine cigaretter. Hvis du uvilkårligt rækker ud efter en cigaret, kan du i stedet tage listen frem og læse den.
 8. Drik masser af juice de første tre dage. Det hjælper med til at skylle nikotinen ud af dit system.
 9. For at undgå at tage på skal du spise grøntsager og frugt i stedet for slik og kager. Agurker, bladselleri eller gulerødder kan i begyndelsen bruges som en sikker erstatning for cigaretter.
 10. Hvis du er bekymret for at tage på kan du dyrke en eller anden form for motion i begrænset omfang.
 11. Hvis du bliver udsat for en krise (f.eks. et fladt bildæk, oversvømmelse, snestorm, sygdom i familien), mens du er ved at holde op, så husk, at det ikke er nogen løsning at ryge. Rygning vil blot komplicere den oprindelige situation yderligere og samtidig skabe endnu en krise, nemlig et tilbagefald til nikotinmisbruget.
 12. Betragt dig selv som en ”røg-o-holiker”. Et sug kan gøre dig afhængig igen. Uanset hvor længe du har ladet være med at ryge må du ikke tro, det er sikkert for dig at tage blot et enkelt sug!
 13. Diskuter ikke med dig selv, hvor gerne du ville have en cigaret. Spørg i stedet dig selv, hvordan du ville have det med at gå tilbage til dit gamle forbrug. Rygning er alt eller intet.
 14. Spar de penge, du plejede at bruge på cigaretter og køb noget, du gerne vil have, for pengene når der er gået en uge eller en måned. Spar op i et år, og du kan tage på ferie for pengene.
 15. Øv åndedrætsteknikker med dybe indåndinger, når du får lyst til en cigaret.
 16. Gå steder hen, hvor du normalt ikke kan ryge – f.eks. i biografen, på biblioteket eller ikkeryger-afdelingen i en restaurant.
 17. Fortæl folk omkring dig, at du er holdt op med at ryge.
 18. Husk, at der er kun to gode grunde til at tage et sug, når først du er holdt op. Enten har du besluttet, at du gerne vil tilbage til dit gamle forbrug indtil rygningen endelig invaliderer og dræber dig, eller du beslutter, at du elsker abstinenserne og gerne vil have dem til at vare evigt. Hvis ingen af disse muligheder virker særligt tiltalende, så husk – IKKE TAGE FLERE SUG!

Kommentarer: