– fordi tiden kræver et MODSPIL

21. Apr 2005

Not in my back yard!

 
Der var engang en lille by, der hed Hasselager. I Hasselager var de glade, for der ville snart komme mere liv til byen; byens vise mænd havde nemlig i en lokalplan skrevet, at en grund i byen skulle bruges til undervisningsformål, og det spurgtes i byen, hvad der mon ville komme af fine skoler, og hvad det mon ville betyde for kioskens og pizzariaets omsætning.

Måske man endda kunne være så heldig at få en af de fine internationale friskoler, hvortil velstående udenlandske forældre kan sende deres børn?

Faktisk viste det sig, at Hasselager netop skulle få en international friskole: Den muslimske Selam Friskole ville nemlig gerne flytte fra Åbyhøj, og grunden i Hasselager passede dem godt.

Og så kan det ellers nok være, der blev opstandelse i Hasselager! Eller, med Steens ord:
I det lille hyggelige smørhul Hasselager - lidt udenfor Århus - bor en fornærmet mand. Venstrepolitikeren Søren Quist Rasmussen bor i sit parcelhus omgivet af gode danske naboer, og sådan skal det helst blive ved med at være.

I et interview med TV2 Østjylland giver Søren udtryk for sin frustration. For det første passer sådan nogle muslimer slet ikke ind i det lille hyggelige danske parcelhuskvarter - og han understreger, at han har fuld opbakning fra alle i den lille hyggelige danske grundejerforeing. Næ, sådan en muslimsk friskole bør jo naturligvis ligge i Gellerupparken - det ligger i Århus, og vi ved jo alle, at det er dér muslimerne bor, og der passer de meget bedre ind…At der findes danske muslimer, der muligvis ville benytte en muslimsk friskole i Sørens lille hyggelige danske parcelhuskvarter, er jo egentlig sagen uvedkommende, for vi ved jo alle, at muslimer stort set udelukkende er mørklødede og fremmedartede, der som regel ikke taler dansk, er voldelige og kriminelle, pigerne går i store flagrende gevandter med tørklæde om hele hovedet - de lugter ofte af hvidløg, og passer overhovedet ikke ind i Sørens kvarter.

Søren bekymrer sig meget om huspriserne i det lille hyggelige danske parcelhuskvarter.

Sætter Søren ikke foden ned nu, kan man frygte det værste i fremtiden. Hvad bliver det næste? Negre som naboer, eller et bofællesskab for børn med sociale problemer..eller [oh rædsel!] handicappede?
Vel, her kunne sagen stort set ende - Søren Quist Rasmussens smålige og beskæmmende bemærkninger vakte behørig forargelse, og han er da heller ikke længere byrådskandidat for Venstre (men måske de vil have ham i Dansk Folkeparti?).

Og dog - i et læserbrev i JP-Århus i dag forsøger han at skyde skylden på kommunen, som ikke har informeret offentligt om sagen, hvorfor det "således ikke [har] været muligt for os på forhånd at undersøge, hvad det er for en skole, vi skal være naboer til, og fantasien har vide grænser". Selv er han en ren forfulgt uskyldighed, hvis bemærkninger om at "muslimers" modersmål er "støj" i Hasselagerboers øjne åbenbart er fuldt forståelige i det lys.

Så billigt synes jeg imidlertid ikke, han skal slippe! Jeg har derfor selv sendt nedenstående som læserbrev til JP-Århus - håber, de bringer det:
Venstres Søren Quist Rasmussen skriver i JP-Århus d. 21/4 om den muslimske friskole, om hvis placering i Hasselager han tidligere er citeret for at have sagt, at "vi ønsker ikke piger i tørklæde her" og "deres sprog er støj i vore ører": "Det er vigtigt, at vi tør stille krav til vore nye indbyggere vedr. integration, hvis vi skal opnå, at de bliver velfungerende og selvhjulpne i det danske samfund."

Det er rigtigt, og ingen kan da ønske andet end, at alle vore medborgere skal være så velfungerende og selvhjulpne som muligt.

Og en af de bedste måder at hjælpe med dette er at vise, at vi tager vores egne ord og egne principper om ytrings- og religionsfrihed alvorligt, og at man følgelig har lov til at bygge en friskole på samme vilkår som alle andre.

Lad os vise, at muslimer, kristne eller ateister kan bygge friskoler eller gudshuse og gå med tørklæder, lige netop hvor de vil - uden at naboerne partout skal hyle op om faldende grundpriser eller komme med racistiske og nedladende bemærkninger om "støj".

Lad os vise, at den udstrakte hånd, vi giver disse mennesker til at blive integrerede og selvhjulpne i vores samfund som en selvfølge omfatter retten til at være, hvem de nu engang er, og leve med og stå ved de værdier, de har bragt med sig.

Hvilken fejlinformation, der end måtte have motiveret Quist Rasmussens vrede og stærke formuleringer, skylder han stadig Århus' muslimer - og især gruppen bag friskolen - en uforbeholden undskyldning.

Kommentarer: