– fordi tiden kræver et MODSPIL

15. Jan 2006

Politik for børn

 
Nu bryder jeg mig normalt ikke om at lade et indlæg kun eller stort set kun bestå af et citat, men dette her - fra en leder i Information d. 10 januar, skrevet af Rune Lykkeberg - er altså for pragtfuldt til at lade passere:
Anders Fogh Rasmussen kunne være blevet en stor forfatter af børnelitteratur. Faktisk er han det allerede. Men hans værker bliver solgt til voksne og kaldt 'regeringens politik'. For et år siden vandt han et valg, fordi han var så god rim og remser. Pædagoger i medierne fortalte børnene i landet, at det Anders sagde, var klogt, fordi det var klart. Det var rigtigt, sagde pædagogerne på Tv-Avisen, i TV 2-Nyhederne og i Jersild & Spin, at Anders Fogh Rasmussen var klog. Statsministeren sagde nemlig sætninger, som alle kunne forstå. Kommunikationseksperter sagde, at når Anders Fogh Rasmussen sagde 'skattestop', så mente han 'skattestop' og alle forstår, at 'skattestop' betyder 'skattestop'.

Anders mobbede Mogens Lykketoft, som dengang var Socialdemokraternes leder. Mogens prøvede at forklare, at man kunne sænke skatterne på nogle områder og hæve dem andre steder. Dertil sagde Anders:"Når vi siger 'skattestop', siger Mogens skattehop." Det var ironisk, at det gik ud over Mogens, for han havde tidligere som finansminister mobbet sine kritikere med fraser, der diskvalificerede dem som ignoranter. Nu gik det ud over ham selv. Mogens forklarede, at socialdemokraterne foretrak et 'skatteloft' frem for et skattestop. Dertil svarede Anders:"Når Mogens siger 'skatteloft', så ved vi godt, at det betyder 'skatteløft'."

Anders havde sagt, at han kun ville opkræve skat på to niveauer: kommunerne og staten. Når Mogens prøvede at forklare, at man godt kunne opkræve skat på tre niveauer, uden at det samlet blev til flere penge, svarede Anders: "Det er svært at forstå, hvad Mogens mener. Det eneste, der står klart, er, at skatterne vil stige." Den offentlige respons var ikke: "Statsministeren smadrer demokratisk dialog" eller Statsminister betragter danskerne som idioter". Den offentlige respons var, at Anders var genial.

Dengang udtalte Mogens, at han have en ubændig tro på det stærkeste argument. Men søndag afslørede han i Politiken, at den tro har han ikke længere. Politisk tror han ikke på skattestoppet, som gør det umuligt at beskatte de kolossale værdistigninger i fast ejendom, som de heldige i disse år kan realisere som forbrugslån. Politisk er det stadig forkert for Mogens. Efteråret afslørede, at langt de fleste ønsker lighed. Skattestoppet accelerer ulighederne i det danske samfund. Men strategisk har Mogens opgivet at forklare danskerne, at skattestoppet er forkert. Socialdemokraterne bekræftede i løbet af søndagen udlægningen. Grundloven tilskriver, at de folkevalgte kun lader sig binde af deres overbevisning. Men hvis den ikke kan kommunikeres som babysprog, så må man bryde Grundloven. Man kan desværre ikke tale voksensnak i det danske demokrati.
Via Onkel Henning læser avis.

Kommentarer: