– fordi tiden kræver et MODSPIL

04. Sep 2006

Proportioner

 
Under den igangværende krig i Mellemøsten er det svært ikke somme tider at undre sig over, hvorfor et så lille område og dets krige og konflikter er genstand for så stor interesse, og så heftig mediedækning.

Når det er sagt, må det vel tilføjes, at jeg så ganske er klar over, at dette noget ensidige fokus også er slået igennem her på bloggen.

Hvad er det, der gør at verdens interesser i dén grad er fokuseret om dette lille hjørne af Levanten, at det synes at kunne skygge for alverdens krige, konflikter og lidelser andre steder i verden?

Samuel Logan sammenligner f.eks. i denne artikel med bandevolden i Rio de Janeiro i Brasilien:
According to Viva Rio researcher Luke Dowdney, between December 1997 and November 2001, violent death claimed 3,937 of Rio de Janeiro's adolescents under the age of 18. In comparison, 467 minors died violently during the same four year period in the West Bank, a region considered a war zone by the United Nations.
I Brasilien er der så til gengæld tale om en langsomt ulmende og nogenlunde konstant social og økonomisk konflikt, ikke om en direkte konfrontation mellem to folk.

Den kan dog, som det fremgår af spillefilmen City of God såvel som af Kátia Lunds bemærkelsesværdige dokumentarfilm Notícias de uma guerra particular (og til overflod af de tal, vi citerede), være voldsom nok.

Så mens vore TV-skærme fyldes med krigen i Libanon, kan det måske være værd at huske, at hvor interessant og indignerende denne krig end kan være, foregår der stadig ting andre steder i verden - og at også de mekanismer, der gør nogen konflikter og urocentre mere "rapporteringsværdige" end andre, måske var et skarpt blik og en kritisk analyse værd.

Kommentarer: