– fordi tiden kræver et MODSPIL

09. Mar 2006

Redaktør risikerer dødsstraf for tegninger (update: Nu dementeret)

 
Politiken skriver:
Redaktøren af avisen Yemen Observer, Mohammed al-Asadi, bør dømmes til døden, fordi hans avis 4. februar bragte Jyllands-Postens tegninger af profeten Muhammed.

Sådan lyder kravet fra de 21 hele anklagere i retssagen i byen Sanaa i det sydvestlige Yemen.

Samtidig vil anklagerne have avisen lukket og solgt.
Læs mere på Politikens hjemmeside.

Dette viser også noget om, hvor vi bør bekymre os om ytringsfriheden: Ikke i lille Dannevang, hvor den trods alt er rimeligt på plads, og i alle tilfælde ikke er truet (overhovedet) af reaktionerne på Muhammed-tegningerne; men i diverse despotier som Yemen, Saudi-Arabien, de Forenede Arabiske Emirater, Iran og Kina, hvor vilkårlighed råder, Internetsider blokeres - og man kan blive dødsdømt for at skrive noget i en avis.

Den største trussel mod ytringsfriheden i Danmark er måske netop også assimilationen til denne globaliserede verden: Efterhånden som områder som Dubai og Kina i højere og højere grad kommer til at sætte dagsordenen for, hvad det vil sige at være "moderne", vil regeringen her i Danmark og i andre vestlige landet blive fristet til at sige, om forholdet til ytringsfrihed og den slags: Hvis de kan, så kan vi også!

Nuvel - mere herom senere ...

I den konkrete sag ville det være klædeligt med en hurtig diplomatisk reaktion fra Danmarks side - dvs., om den danske regering, evt. i samråd med EU, gik i forbøn for redaktøren i Yemen. Dét ville være et forsvar for ytringsfriheden - til afveksling fra Foghs arrogante provokationer og grøftegravning.

Update, 10. marts kl. 11.00:
Den yemenitiske redaktør kræves alligevel ikke idømt dødsstraf, fortæller Journalister uden Grænser iflg. et Ritzau-telegram.

Kommentarer: