– fordi tiden kræver et MODSPIL

03. Feb 2007

Replik til Dennis Nørmark: Medkultur, ikke modkultur

 
Forleden skrev jeg en replik til et indlæg i Jyllands-Posten af Dennis Nørmark med titlen Modkultur findes ikke.

NU har Jyllands-Posten tilsyneladende besluttet sig for ikke at bringe det, så jeg kan lige så godt lægge det op her i stedet.

Der har i øvrigt været en del diskussion af Nørmarks udmeldinger andre steder i blogosfæren.

Use of Weapons analyserer (i et indlæg, der også har været bragt i Information) Nørmarks pointer og finder hans anvendelse af dem noget inkonsistent, hvad der får ham til at konkludere:
Nørmark synes således at operere med en række forestillinger og idéer, som enten er ubeviselige (hvordan beviser man, at det er håbløst at omgå kapitalismen og kommercialiseringen?) eller direkte forkerte (at man ikke kan få nogen magtmæssig betydning, hvis man har været rebelsk og opstiller alternativer). Det virker derfor nærliggende at spørge, om Nørmarks egen position ikke "kan kaldes en slags psykosocialt fænomen, hvor man påtager sig holdninger, der ofte er ret irrationelle." Eller den slags ting må man måske kun sige om de venstreorienterede?
En anden, tilsvarende grundig analyse af Nørmarks kronik i Jyllands-Posten kan findes hos Paw Hedegaard Amdisen.

Men her følger, som lovet, min egen replik i sagen:
MEDKULTUR, IKKE MODKULTUR

Modkultur findes ikke, konstaterer antropologen Dennis Nørmark i JP 29/1.

Og det har han ret i!

Når Dennis Nørmark således siger, at det (mod-)kulturelle forbrug ingen forskel gør, har han ret. Hvis en "progressiv" vælger at gå rundt i en T-shirt fra Amnesty International, gør dette ingen forskel for menneskerettighederne rundt omkring i verden. Men T-shirt'en er på den anden side et udtryk for Amnestys arbejde, og dette arbejde - ikke forbruget, men det politiske arbejde, der ligger bag eksistensen af en sådan T-shirt - gør formentlig én eller anden form for forskel.

Hvis tilsvarende en politisk korrekt person af mere national observans sætter et Dansk Folkeparti-klistermærke på sin bil, gør denne "modkulturelle" manifestation heller ingen forskel - men Dansk Folkeparti og de politiske strømninger, der er virkeligheden bag klistermærket, gør i allerhøjeste grad.

Og dette lader Nørmark til aldeles at have glemt.

Sandheden er, at der ikke findes modkultur, kun medkultur: forskellige politiske og kulturelle strømninger, som blandes og i deres blanding skaber en kultur, et mediebillede og et samfund, som tilsammen udgør vores virkelighed.

Nørmarks fornægtelse af strømningerne bag de politiske manifestationer minder mest af alt om et pinligt og filosofisk naivt stråmandsargument, som kan bruges til at udskamme de holdninger, Nørmark ikke er enig med - og ikke ret meget andet.

Af en antropolog kunne man ærligt talt have ventet sig lidt mere.

Kommentarer: