– fordi tiden kræver et MODSPIL

22. Sep 2009

Skulle forbud af bog dække over tortur?

 
Læserbrev i Information, 19.9.2009:
SkULLE FORBUD AF BOG DÆKKE OVER TORTUR? Jæger - i krig med eliten

Det er mere og mere af en gåde, hvorfor Forsvarskommandoen pludselig ville have nedlagt fogedforbud mod jægersoldaten Thomas Rathsacks bog, Jæger - i krig med eliten.

Måske det handler om at mørklægge en sag, hvor en afghansk fange blev udleveret til tortur hos amerikanerne - og måske en masse andre, lignende sager?

Som begrundelse for at insistere på sagen antyder selveste kammeradvokaten i hvert fald, at det er ‘samme hensyn’, der tages i denne sag, som i sagen om afghaneren. Måske det handler om, at spredte oplysninger i bogen kunne bruges til at dokumentere en langt større beredvillighed til udlevering til tortur og til Guantánamo, til at tillade hemmelige overflyvninger, til at tie stille med amerikanernes krigsforbrydelser i Irak og Afghanistan, og så videre, end regeringen hidtil har været ved? Så måske det slet ikke handler om ‘nationens sikkerhed’, men om, hvad der er politisk pinligt for det danske forsvar og den danske regering?

Kammeradvokatens bemærkninger peger afgjort i den retning.


Da dette læserbrev blev skrevet, var der primært tale om spekulation ud fra Forsvarets noget mærkelige håndtering af sagen, men med antydningen af, at jægersoldater i Afghanistan kan have overtrådt Genéve-konventionen ved at optræde i civil er der kommet en del mere kød på spekulationerne. Jeg tror stadig ikke på, at hele denne sag på noget tidspunkt har handlet om "rigets sikkerhed".

Kommentarer: