– fordi tiden kræver et MODSPIL

02. Oct 2007

Tørklæder og venstrefløj

 
Filminstruktøren Christian Braad Thomsen, der fornylig meldte sig ud af SF i protest mod partiets ganske rigtigt ikke særligt flatterende deltagelse i hetzen mod Asmaa Abdol-Hamid, forklarer i et indlæg på Faklen.dk sin undren over visse venstrefløjskoryfæers pludselige modvilje mod tørklæder:
Det kan undre mig, at en (tidligere?) marxist som Bente Hansen har en så ahistorisk tilgang til tørklædet, at hun mener, det altid har én og samme signalværdi: kvindeundertrykkelse.

Det har tværtimod en forskellig signalværdi i forskellige tider og kulturer, og i Danmark betyder det noget ganske andet end i Iran.

Man kunne med større ret spørge, hvad det egentlig signalerer, når kvinder inden for den religion, som Bente Hansen tilhører, har ophøjet korset til smykke. Det er svært at undgå at associere til sadomasochistiske tilbøjeligheder, når en religion bruger et torturinstrument som sit helligste symbol.
(...)
Der er ikke nogen principiel forskel på, at iranske patriarker kræver, at muslimske kvinder bærer tørklæde, mens danske matroner kræver, at det gør socialistiske kvinder ikke. Begge parter vil ritualisere deres egne tøjnormer. Mon ikke Bente Hansen om få år vil sidde og hygge sig i Dansk Folkepartis kolonihavehus med en anden tidligere rødstrømpe, Karen Jespersen?
Link til Braad Thomsens kommentar på faklen.dk.

Kommentarer: