– fordi tiden kræver et MODSPIL

13. Dec 2005

Toms Guldkarameller - uhumske forhold på aktiveringsprojekt

 

Toms Chokoladefabrikker kan godt risikere at stå med et mindre imageproblem; Jyllands-Posten kan i hvert fald berette følgende om skidt, skadedyr og ingen fødevarekontrol:
De aktiverede på Rudbjerg Kommunes aktiveringsprojekt Jobcenter Arninge sidder og pakker bl.a. Toms Guldkarameller og andet slik under uhygiejniske forhold.

- Der blev gjort ordentligt rent 23. december sidste år, siger Marianne Folke, en af de aktiverede. Andre beretter om mus i karamellerne og pebermyntepastiller som bliver talt op i de bare fingre.

- Om morgenen, når man møder på arbejde, kan der nemt kravle to-tre mus rundt nede i karamellerne. Og rundt omkring står der masser af musefælder, som er proppet med karameller - for det kan musene jo godt lide, siger Sara Jacobsen til DR Regionalen.

Samtidig har centeret ikke overholdt den lovpligtige anmeldelse for fødevarevirksomheder, oplyser Fødevareregion Ringsted, der derfor ikke har ført kontrol med stedet.
Var det noget med en Guldkaramel?

Dette er blot et lidt usædvanligt eksempel på de absurde former, det moderne bistandsslaveri - også kaldet aktivering - kan tage, usædvanligt, fordi det vedrører lige præcis fødevarer.

Aktivering er i forvejen hverken omfattet af arbejdsmiljøloven eller nogen form for overenskomst, og der kendes talløse eksempler på, at aktiverede er sat til at arbejde under vilkår, som ville have været ulovlige på enhver rigtig arbejdsplads - f.eks. med opløsningsmidler eller to-komponentlime uden udsugning.

At private firmaer virkelig falder for fristelsen til at få deres opgaver udført af aktiverede til en brøkdel af, hvad de selv kunne have gjort det for, er måske forståeligt - men trods alt forkasteligt. Toms har fået, som de fortjener.

Kommentarer: