– fordi tiden kræver et MODSPIL

01. Sep 2006

Tvind

 
Dagspressen vrimler med kommentarer til dommen i Tvind-sagen, og jeg synes selv, det er svært at undgå betegnelsen "retsskandale" - ikke, fordi jeg tror dommen er forkert, men fordi de anklagede af medier og politikere i dén grad blev antaget at være dømt på forhånd.

Jeg har aldrig selv sympatiseret særligt meget med Tvind og deres skarpt kollektivistiske ideologi, men ... de har opereret inden for lovens rammer, og har hermed opbygget et imperium.

Jeg kan dermed ikke se, hvorfor Tvind-imperiet således a priori skulle være værre end Mærsk-imperiet (der også har en for udenforstående lidt besynderlig kollektiv kultur over sig). Ikke desto mindre er de altså blevet genstand for grundlovsstridige love og nu altså en tilsyneladende grundløs retssag.

Jyllands-Postens leder om sagen siger det i grunden glimrende:
Anklagemyndigheden må som bekendt kun rejse tiltale, hvis den vurderer, at der er en rimelig udsigt til at få de anklagede dømt.

Efter frifindelsen rejser der sig det påtrængende spørgsmål, i hvilken grad anklagemyndigheden har gjort sig sådanne overvejelser undervejs.
(...)
De ansvarlige må gøre sig alvorlige overvejelser og spørge sig selv, hvordan der kan opstå et sådant svælg mellem det, som de forsøger at få de tiltalte dømt for, og det, som dommerne kender for ret.

Man kan vælge at se dommen som et udtryk for, at retssamfundet fungerer, men man må samtidig konstatere, at det tager sin tid og har sine omkostninger.
Omkostninger ikke mindst for de tiltalte, hvoraf flere har siddet fængslet i længere tid og én blev udleveret fra USA under ydmygende forhold og stor offentlig bevågenhed.

Har anklagemyndigheden i urimelig grad ladet sig rive med af en politisk bestemt stemning, ikke mindst oppisket af den radikale undervisningsminister Ole Vig Jensen under den forgangne Nyrup-regering, eller har de læst noget ind i materialet, som ikke var der?

I hvert fald har nogen forsøgt at skræve mere, end bukserne kunne holde.

Eller, som Jyllands-Postens lederskribent så rammende konkluderer:
Der ligger en grum ironi i, at myndighederne allerede inden domsafsigelsen havde travlt med at gøre sig overvejelser om, hvordan man kunne få fat i Tvinds penge til dækning af bøder, erstatninger og sagsomkostninger.

I disse timer sidder de frifundne formentlig og overvejer, hvor stor en regning de skal sende den modsatte vej.
Update, 4. september kl. 18.45:
Jacob Packert Pedersen siger:
Tak for et smaddergodt indlæg, jeg er helt enig med dig i konteksten.
Det samme har været sagen her i USA, hvor offentligheden var hurtig til at dømme en barnemorder.
Jeg har linket til din post i mit eget bidrag til debatten om emnet. Jeg håber det er okay. =)
Og ja, det er det naturligvis - jeg tror endda, du måske har inspireret mig til et snarligt nyt indlæg om sagen ...

Kommentarer: