– fordi tiden kræver et MODSPIL

06. Aug 2007

Udlændinge/racisme - rimelighed i mediernes dækning?

 
Engelbreth sætter tingene på spidsen og spørger, hvordan mediernes reaktion mon ville eller burde være i to helt parallelle tilfælde:

En forretning i Store Heddinge på Sjælland er nedbrændt som følge af en påsat brand. Gerningsmændene er ukendte, men der er visse ledemotiver:

  1. Forretningens indehavere er af udenlandsk oprindelse. De er flere gange blevet udsat for chikane, der kan have racistiske undertoner.
  2. Forretningen har flere gange fået knust ruderne.
  3. En medarbejder er blevet truet af to danske mænd med besked om, at de skulle få »pakket den biks sammen« og fise hjem, ellers ville der ske mere end blot rudeknuseri.
  4. Med eksplicit henvisning til ovenstående betragter politiet sagen som meget alvorlig.

Hvad kan vi udlede heraf? At der er en rimelig sandsynlighed for, at der har været tale om en racistisk motiveret aktion, men at vi ikke kan vide det med sikkerhed.

En søgning i Infomedia tyder på, at ingen andre trykte medier end Dagbladet Køge overhovedet har omtalt det.

Åbent spørgsmål: Hvad er den rimelige journalistiske vægtning af denne historie?

Lad os engang overveje den journalistiske nyhedsværdi af en tilsvarende episode, hvis der i stedet havde været tale om indicier på en islamistisk motiveret aktion - det kunne f.eks. være ildpåsættelse på en dansk forretning på Nørrebro:

  1. Forretningens indehavere er af dansk herkomst. De er flere gange blevet udsat for chikane, der kan have islamistiske undertoner.
  2. Forretningen har flere gange fået knust ruderne.
  3. En medarbejder er blevet truet af to mørklødede mænd med besked om, at de skulle få »pakket den biks sammen« og fise væk fra Nørrebro, ellers ville der ske mere end blot rudeknuseri.
  4. Med eksplicit henvisning til ovenstående betragter politiet sagen som meget alvorlig.

Hvad kan vi udlede heraf: At der er en rimelig sandsynlighed for, at der har været tale om en islamistisk motiveret aktion, men at vi ikke kan vide det med sikkerhed.

Åbent spørgsmål: Hvad er den rimelige journalistiske vægtning af denne historie?

Tja - rimelighed eller ej, der kan næppe være noget tvivl om, hvad vi ville se - den ene historie ville blive skreget ud over hele mediebilledet, blive tophistorie i DRs TV-avis og TV2s Nyheder, føre til forargede ledere i Ekstra Bladet og Jyllands-Posten og udløse et hav af læserbreve, der ville få en og anden politiker til at kræve handling, og det nu.

Den anden ville næppe nok blive bemærket - jeg overlader til min læser selv et gætte hvilken, ellers kan man hoppe over til Rune Engelbreth Larsens Politiken-blog og få svaret.

Kommentarer: