– fordi tiden kræver et MODSPIL

17. Jun 2006

Vanvittigt udspil

 
Hvis en familie flytter til udlandet og gerne vil bevare sin identitet, vil dens voksne som regel overveje én eller anden måde, hvorpå især børnene kan bevare kontakten med hjemlandets kultur.

Dette er blandt andet temaet i den tidligere omtalte indiske film Pardes, og er en problematik, der såmænd også er relevant for danske familier i f.eks. Buenos Aires eller New York.

For de lidt mere velstående familier kan en decideret dansk skolegang sikres ved et ophold på f.eks. den traditionsrige kostskole Herlufsholm, og de mindre velhavende kan finde sammen i små "danskerkolonier", der bor i nærheden af hinanden mødes og snakker dansk sammen og den slags.

Mange herboende indvandrerfamilier har søgt at løse dette problem dels ved hyppige og lange ferier i hjemlandet, dels ved evt. at lade børnene bo og gå i skole hos familie derhjemme, så de for alvor kan få hjemlandets sprog og kultur ind under huden.

I forbindelse med den slags lange ferier kan det naturligvis komme på tale at snuppe en uge før eller efter sommerferien, som mange danske familier gør det om vinteren, for at komme billigere på skiferie.

Når indvandrere gør det samme hedder det dog "genopdragelsesrejser" og er åbenbart meget, meget slemt, som vi læser i dagens Jyllands-Post:
Regeringen strammer kursen over for genopdragelsesrejser og indvandrerbørns længerevarende ophold i udlandet: Tvungne indberetninger og øgede økonomiske sanktioner er blandt redskaberne...
(...)
Regeringen styrker indsatsen mod genopdragelsesrejser og længerevarende ophold i udlandet, som kan skade skolegangen og dermed integrationen af børn og unge med ikke-vestlig baggrund.

Skolerne skal indberette fravær og mistanke om ophold i udlandet til kommunen inden for en uge. Kommunen skal handle på oplysningerne og om nødvendigt tvangsfjerne barnet, når det kommer hjem.
For det første kan man godt undre sig lidt over formuleringen: Hvis udlandsrejser kan "skade integrationen af børn og unge med ikke-vestlig baggrund", kan den så ikke også skade integrationen af børn og unge med vestlig baggrund - eller antager vi uden videre, at børn af mere fremmedartede kulturer progressivt er "dårligere" end andre?

For det andet - kan forældre ikke længere selv bestemme, hvor deres børn skal opholde sig? Jeg tænker naturligvis på det fremhævede stykke herover: Kan man virkelig i dagens Danmark tvangsfjerne børn, blot fordi deres forældre har besluttet, at de ville have godt af at opholde sig et stykke tid i et andet land? Det lover mildt sagt ikke godt for fremtiden ...

Og gælder det så også for danske familier, der tager på skiferie udenfor skolernes ferie, fordi det er alt for dyrt at få noget i vinterferien - eller er det kun indvandrere, som man sådan kan profilere sig uhæmmet på?

Kommentarer: