– fordi tiden kræver et MODSPIL

17. Apr 2005

Free Comics

 
Free Comics I min søgen efter inspiration til en helt anden slags indlæg gik jeg i dag ned på min stamcafé for at meditere over en capuccino (vel, egentlig var det varm chokolade og jeg har slet ikke nogen stamcafé, men det andet lyder mere checket).

Midt i mine dybe tanker faldt mit blik pludselig på noget, jeg ikke havde set før: Et lille hæfte, hvis titel lokkende proklamerede: Free Comics.

Jeg samlede straks hæftet op, og ved nærmere eftersyn viste det sig, at det var præcis, hvad det gav sig ud for: Et nyt (sådan da!) tegneserieblad, der uddeles gratis. "Hvordan &/&%%€&%!!! mon de financierer det," nåede jeg at tænke, inden jeg fik åbnet bladet, og det lidt skuffende svar sprang mig i møde. Selvfølgelig. I en tid, hvor bybilledet om morgenen nærmest overtages af uddelere af gratisaviser, hvor sagesløse forbrugere med en postadresse begraves under en syndflod af papirbaseret spam, og hvor end ikke et busstoppested kan opføres uden en sponsor, var det kun et spørgsmål om tid, før nogen ville lancere et reklamefinancieret tegneserieblad.

Ikke, at reklamekoncentrationen er specielt stor - i nr. 16 og 17, som er de eneste numre, jeg har set, er der reklamer på 12 ud af 32 sider, hvilket er aldeles OK.

Men holder konceptet så? Er bladet så at sige de 0 kroner og 0 øre værd, som vi giver for det? Vel, det er trist at måtte sige, at selvom bladets bidrag alle er indenfor den humoristiske genre, er de fleste af serierne noget umorsomt skrammel. Dette gælder "perler" som Anders Brønseruds OTTO, Jacob Rask Nielsens KLOVN!, Johan F. Krarups KENNETH KANIN med flere andre, som jeg er uretfærdig nok til ikke at orke også at remse op.

Eneste lyspunkt blandt de "gennemgående" serier (de, som er med i både nr. 16 og 17...) er Frederik Risoms STRIBERIER. Den er til gengæld dybt professionel og herligt, hylende morsom - en af de bedste, nye danske tegneserier, jeg har set meget længe (se eksempel herunder). I nr. 17 er der også en god, lidt længere serie af Ole Comoll ("Ham Sangeren") med en finurlig pointe, og en enkelt side ("Kejserens nye Klæder") af Henrik Rehr, der er værd at læse.

Hovedindtrykket er, at det er for kedeligt, noget i retning af "Ude og Hjemmes Tegneserier" (afløseren for Skipper Skræk ...) med kun humoristiske serier - eller måske som Serie-Magasinet i dets absolut dårligste stunder efter Carsten Søndergaard havde overtaget redaktørposten.

Nu skrev jeg lidt syrligt om bladets status som gratis og reklamefinancieret - men man må indrømme, at reklamerne følger konceptet og er noget ud over det sædvanlige. En reklame for "Animation Workshop" på "The Drawing School" får selskab af proklamationer som: "Er du Star Trek-entusiast? Det er vi!" med løfte om "Kun 799,50 pr. sæson". Og på tegneseriesiden er der som sagt lyspunkter, dels i Comolls og Rehrs bidrag til nr. 17, dels i Frederik Risoms pragtfulde STRIBERIER, som er af de oplevelser, der er med til at gøre livet lidt mere værd at leve og Danmark lidt mere værd at leve i.

Ser jeg bladet en anden gang, vil jeg samle det op igen - dels på grund af Risoms bidrag, dels for at more mig over reklamerne. Og i mellemtiden håber jeg så, at redaktøren og/eller de øvrige tegnere har oppet sig gevaldigt!

Free Comics nr. 16 og 17. Uddeles gratis, bl.a. i boghandler og på caféer. Årsabonnement: Kr. 350,-, bestilling på www.freecomics.dk. Kan også læses online.
Striberier

Kommentarer: