– fordi tiden kræver et MODSPIL

30. Jun 2006

Asoka

 

Ashoka (spillet af Shahrukh Khan) er en ærgerrig ung prins, søn af Maurya-kejseren Bindusara (hersker over Magadha i det østlige Indien), der er i konstant strid med sine ældre brødre - især kronprins Susima (Ajit Kumar), der med rette eller urette frygter, at Ashoka vil fratage ham tronen.

Efter at Susima først forsøger at sende Ashoka i døden i slaget om Takshashila og herefter følger op med adskillige fejlslagne mordforsøg, tvinger Ashokas mor ham til at gå i eksil som inkognito.

Ashoka drager nu i eksil under navnet Pawan, og således møder han den smukke prinsesse Kaurwaki (Kareena Kapoor) fra Kalinga, som er på flugt sammen med sin fosterbroder kronprins Aryan og den trofaste general Bhima (Rahul Dev) - Ashoka forelsker sig i Kaurwaki og gifter sig med hende.

Aryan og Kaurwaki falder imidlertid i et baghold og er meget tæt på at blive dræbt, og da Ashoka tror, de er døde, drager han sørgende tilbage til Magadha, hvor han hensynsløst og blodtørstigt kaster sig ind i magtkampen mellem prinserne og fører utallige krige med det ene mål at komme til at stå i spidsen for verdens største kejserrige.

Hans åbenlyse blodtørst indbringer ham nu sammen med drabet på brødrene tilnavnet Chandashoka, Ashoka den Grusomme.

Da én af hans brødre søger og får asyl Kalinga (som nu ledes af prins Aryan med hjælp fra Kaurwaki), igangsætter han Indiens hidtil største og grusomste invasion, hvor soldaterne i strid med alle regler får til ordre at plyndre, afbrænde og hugge ned for fode.

På slagmarken, efter sejren, genforenes Ashoka med en Kaurwaki som hader ham, skællene falder fra hans øjne, og han indser, at hans sejr intet er værd.

Dette referat handler, som det vil forstås, ikke om den historiske Maurya-kejser Ashoka, som herskede fra 273-232 fvt., men om handlingen i den indiske film Asoka fra 2001.

Det mest bemærkelsesværdige ved den historiske figur er netop hans legendariske omvendelse efter slaget ved Kalinga - historien fortæller, at han gik rundt på slagmarken i timevis og så ikke andet end død, lidelse og fortvivlelse, hvilket forårsagede at sammenbrud og åbenbaring, der fik ham til at omvende sig til buddhismen - i resten af sin lange regeringstid forvandle Ashoka den Grusomme sig herefter til Ashoka den Store.

Filmen er underholdende - hvis man sammenligner den med tilsvarende historisk film i vestlig tradtition, er der betydeligt større vægt på det romantiske element, end man ville have forventet, men det forhindrer den ikke i at sparke en vis legemsdel ud af bukserne på film som Troy og Alexander the Great - ikke, at det var så svært.

Shahrukh Khan er fremragende i rollen som Ashoka, ligesom Kareena Kapoor stråler som den adopterede lavkastepige Kaurwaki, der ender med at organisere Kalingas forsvar.

Cinematografisk er filmen meget smuk, med klare farver, flotte kostumer, imponerende kampscener og flotte gengivelser af hoflivet i antikkens Indien.

En god film om en stor historisk personlighed, med klart større vægt på det underholdende end de filosofiske eller historiske linjer, og som sådan helt klart værd at se.
ASOKA, Indien 2001. Instrueret af Santosh Sivan med manuskript af Santosh Sivan og Saket Chaudhary. Hindi med engelske undertekster. Købes over nettet eller f.eks. i Basar Vest, Århus.

Kommentarer: