– fordi tiden kræver et MODSPIL

24. Jan 2007

Company

 
Ram Gopal Varma: Company
Malik-bhai er leder af en gruppe gangstere under den lokale mafioso og godfather Aslam. Den kyniske og ambitiøse Malik (spillet af Ajay Devgan) spreder sine tentakler fra sin facade af et import/eksport-firma og rekrutterer i den forbindelse den unge fløs Chandu (Vivek Oberoi) og hans mænd.

Maliks succes og Chandus frækhed spreder misundelse i banden, og et opgør lurer i horisonten. Malik skærer brutalt igennem, likviderer sine rivaler og kører den ikke længere helt unge Aslam-bhai (Madan Joshi) ud på et sidespor.

Chandu og Malik overtager skridt for skridt kontrollen med Mumbais underverden og skaffer sig samtidig flere og flere velhavende kontakter i filmbranchen og selskabslivet.

Såvel deres fjender som den brutale og urokkelige kriminalinspektør Srinivasen (spillet af Mohan Lal) er dog lige i hælene på dem, og kort efter Chandus bryllup må de flygte til Hong Kong, hvorfra de fortsætter med at styre Mumbai med jernhånd.

Men hvor længe finder de lokale bander sig i denne fjernkontrol, og hvor længe kan venskabet mellem Malik og Chandu holde under disse omstændigheder?

Company er en rigtig, vaskeægte gangsterfilm, fuld af intriger, mord, likvideringer, vold og tortur - men først som sidst fuld af en ejendommelig, fortættet og udefinérbar stemning, der gennemsyrer såvel historien som billedsiden.

Tilskueren trækkes med eller mod sin vilje ind i en meget indisk og meget stemningsfuld verden af kold forretningslogik og dødsensfarlige intriger.
Company: Women in Hong Kong
Man må ikke forvente en slags indisk Cidade de Deus eller noget, der blot tilnærmelsesvis minder om en "dokumentarisk" vinkel på den indiske mafia. Instruktør Ram Gopal Varma har sågar om den slags overvejelser udtalt, at hvis han havde et budskab til samfundet, ville han sende det en email.

COMPANY er underholdning - til gengæld er der tale om meget stemningsfuld og rendyrket underholdning.

Selvom filmens beskrivelse af livet blandt mafiabosser som antydet næppe er mere autentisk end de tilsvarende skildringer i Francis Ford Coppolas Godfather-trilogi, virker filmen til gengæld meget autentisk indisk, med et indblik ind i almindelige menneskers støvede, fattige og farverige verden, som er sjælden i de ofte meget polerede Bollywood-film. Production values er dog tydeligvis meget høje, lige fra de støvede gader i Mumbais slum til toppen af Hong Kongs skyskrabere.

Skuespillerne passer jævnt hen perfekt i deres roller - Ajay Devgan forlener den kyniske og nådesløse Malik med en aura af paradoksal sympati, Vivek Oberoi er (for en gangs skyld) perfekt som hans hedspore af en aspirant.
Malik
Af de kvindelige skuespillere skal især fremhæves Manisha Koirala som godfather Maliks hustru, samt Seema Biswas som Chandus fattige mor, der på trods af sine betænkeligheder er stolt af sin søn.

Måske ikke en film, man vil huske vanvittigt lang tid efter, den er taget ud af DVD'maskinen - men hvis du kan lide gangsterfilm, er det ikke en, du har lyst til at gå glip af.

COMPANY, Indien 2002. Instrueret af Ram Gopal Varma med manuskript af Jaideep Sahni. Hindi med engelske undertekster. Købes på nettet eller f.eks. i Basar Vest, Århus.

Kommentarer: