– fordi tiden kræver et MODSPIL

13. Jun 2006

Ghulam-E-Musthafa

 
Ghulam-E-Musthafa
Musthafa eller Ghulam-E-Musthafa (hvilket kan oversættes med "Guds slave", men her antyder hovedpersonens position som en meget loyal tjener, spillet af Nana Patekar) måtte som forældreløst barn hutle sig igennem en konstant nagende sult, indtil gangsteren Shanta Prasad med tilnavnet "Abba" (Paresh Rawal) tog ham til sig.

Siden da har den loyale og principfaste mand trofast tjent Abba som sin herre - i filmens første scener følger vi netop Musthafa på hans arbejde, idet han befrier en korrupt embedsmand, som en rivaliserende gangsterboss har fået bortført.

Skurkene når imidlertid at hugge embedsmandens fingre af, og han bliver derfor afløst af den midaldrende Dayanand Dixit (Shivaji Satham), der til gangsternes store fortrydelse viser sig at være umulig at bestikke.

Musthafa sættes på opgaven med at "overbevise" Dixit om det tilrådelige i at følge sin forgængers eksempel og tage imod Abbas penge, og finder i den forbindelse ud af, at Dixit ikke har råd til at sende sin søn på ingeniørskole, få sin datter gift eller til at købe medicin til sin hustru, der lider af astma.

Intet kan dog formå familien Dixit til at tage imod bestikkelsen. En af Dixita naboer er den smukke danserinde Kavita (Raveena Tandon), som Musthafa forelsker sig i under et opgør med en rivaliserende gangsterleder.

Hun bliver imidlertid dræbt i et attentat, der egentlig er rettet mod Abba, og Musthafa tvinges til at tage sit liv op til fornyet overvejelse. Da det går op for ham, at familien Dixit svæver i overhængende fare, beslutter han sig for at gøre noget ved det, blandt andet for at sone sin egen andel i deres ulykke - og flytter ind i deres hus.

Dixits hustru Laxmi (Aruna Irani) protesterer voldsomt over sådan at få en muslim og tidligere gangster indenfor sin dør, men efterhånden går det op for dem alle, at Musthafa er manden, der kan bringe deres liv i orden igen, netop som Abba indkalder Musthafa til at "fixe" et sidste valgresultat for delstatens korrupte regeringsleder...

Ghulam-E-Musthafa er en meget underholdende og varmhjertet lille film. Først og fremmest udstråler Nana Patekar i hovedrollen som Musthafa lige dele venlighed, værdighed og overbevisende loyalitet - det er en sand fornøjelse at se på. "Underverdenen" bestående af lige dele gangstere og korrupte politikere fremstilles karikeret, men overbevisende, samtidig med at Kavitas død - der i visse andre Bollywood-produktioner kunne have udløst en overspillet syndflod af tårer og fortvivlelse - fortælles roligt og værdigt, centreret omkring den uhyggeligt dobbeltbundede sang Tera Gham Mera Gham.
Nana Patekar
Filmen foregår blandt "almindelige" mennesker (og altså ikke i de overklassemiljøer, vi har set i film som Pardes og som er almindelige i Bollywoods romantiske dramaer) og har dermed, trods sin relativt nylige dato, en noget "gammeldags" kvalitet.

Udover Tera Gham, Mera Gham, som både er smuk og udfylder en vigtig rolle i handlingen, er sangene en smule kedelige - men til gengæld også ret korte.

Alt i alt en usentimental lille gangsterkomedie, en film, man bliver i godt humør af at se.

GHULAM-E-MUSTHAFA, Indien 1997. Instrueret af Parto Ghosh med manuskript af Imtiaz Hussain. Hindi med engelske undertekster. Købes over nettet eller f.eks. i Basar Vest, Århus.

Kommentarer: