– fordi tiden kræver et MODSPIL

15. Dec 2005

Jul i Valhal

 
Jul i Valhal
Årets julekalender fra TV2 handler, som mange vil have opdaget, om nordisk mytologi: To børn i tretten-årsalderen finder den høj, hvor Loke i sin tid (efter drabet på Balder) blev lænket til klippen.

Loke er venlig og hjælpsom, men ville nu forfærdelig gerne, om de til gengæld for hans hjælp ville slippe ham fri.

Børnene har aldrig hørt om Loke eller de andre nordiske guder før, og ved derfor ikke, at når Loke slipper fri, vil Fimbulvinteren sætte ind og indvarsle Ragnarok, verdens ende - hvorfor de trods en del skepsis ender med at gøre, som han beder om.

Da de finder ud af, hvad de har gjort, drager de til Asgård og Udgård, hvor aserne (henholdsvis jætterne) i skikkelse af latterlige karnevalsfigurer (henholdsvis gruelige trolde) fortæller dem historierne fra den nordiske mytologi, mens de forsøger at finde ud af, hvordan de skal fange Loke og forhindre Ragnarok.

En sådan historie kan gå i mange retninger, og Ole Wolf frygtede forståeligt nok det værste allerede den 3. december:
En dreng og en pige (man skal jo appellere til hele seerskaren, ikke kun halvdelen) bliver ved et tilfælde involveret i de gamle nordiske guders univers. Her rendte en vældig dæmonisk portrætteret Loke rundt og generede guderne, og denne form for umotiveret chikane ville være forsat mennesker imellem helt op vor tid, hvis ikke der den 24. december i julekalenderen skete det fantastiske, at Danerne blev kristnede. The end.
Og ja, den slags kunne man virkelig have frygtet - indtil videre lader det nu ikke til, at historien går i nogen kristen eller på anden måde moraliserende retning.

Serien virker tværtimod som et velment og oprigtigt forsøg på at fortælle en god historie, og som sådan vil den helt sikkert stimulere interessen for nordisk mytologi blandt de yngste, hvilket ingen kan have noget imod.

Historien er også baseret på Andrea Fiskers roman Lokes Høj, som slet ikke er nogen julebog.

Serien virker altså velment, og i hvert fald ideen er slet ikke tosset. Desværre falder udførelsen til jorden med et hult drøn.

For det første er castingen elendig. Én ting er, at en skuespiller eller to falder ved siden af sin rolle - det er noget af en præstation, når samtlige skuespillere uden undtagelse (med mulig undtagelse af Loke) virker malplacerede både i forhold til den rolle, de er bedt om at spille og i forhold til hinanden.

Læg hertil, at skuespillerpræstationerne er hult uoverbevisende, så man uvægerlig kommer til at tænke på uengageret amatørteater med latterlige kostumer og slidte klicheer - hvor "uengageret" i denne sammenhæng er en større dødssynd end "amatør-".

Historien om Loke, jætterne og de nordiske guder, om kampen for at undgå Ragnarok, er pakket ind i en banal og ikke særligt overbevisende historie om den stressede karrierekvinde Tove, der til sin datter Sofies fortrydelse og sin mors undren flytter fra sted til sted, fra job til job, men som nu tvinges til at tilbringe hele december måned i sin mors hus, hvor hun begynder at falde til ro.

Hvert afsnit afbrydes på et eller andet tidspunkt af et sangnummer, hvilket kunne have været OK og forfriskende i bedste Bollywood-stil, hvis musikken havde været bare en lille smule mere interessant. Som det er, er det bare kedeligt og en smule pinligt.

Så, TV2 - ideen virker god nok, og der er nok elementær spænding i historien til at fastholde børnene, som jo er et taknemmeligt publikum; men kunne vi ikke have gjort det bare en lille (bitte) smule bedre?

Kommentarer: