– fordi tiden kræver et MODSPIL

09. Aug 2006

Kal Ho Naa Ho

 

Det er ikke spor morsomt at hedde Naina Catherine Kapur og bo i Queens, New York.

Hendes mors restaurant er ved at gå fallit, hendes bedste ven Rohit er lidt småfjollet i sine ustandselige forsøg på at date de andre studerende på hendes MBA-hold, hendes veninde Sweetu tænker mest på sig selv, hendes farmor forsøger uafladeligt at få hende gift med en sikh hjemme fra Punjab, og livet i familiens hjem forpestes af ustandselige skænderier mellem hendes mor og farmor, der i sidste ende bunder i skyldfølelse og uudtalte gensidige beskyldninger efter hendes fars selvmord for år tilbage.

Naina (spillet af Preity Zinta) er ikke overraskende trist og reserveret, og kun de daglige møder med Rohit (Saif Ali Khan) kan kvikke hende lidt op, i hvert fald indtil hun igen skal tilbage til den let komisk skildrede spidsrod mellem ægteskabstilbud pr. postordre, søskende, skænderier og farmoderens "skønsang" til gudinden Lakshmi.

Sådan er tingenes tilstand, da Aman Mathur (Shahrukh Khan) flytter ind hos naboen, hvor han skal bo, mens han ordner nogle ting i New York.

Aman er på én gang charmerende og irriterende påtrængende, og har pludselig til Nainas fortrydelse inviteret sig selv på middag, indsmigret sig hos hendes mor og charmeret hendes søskende. Som månederne går, vender hans livsglæde og charme op og ned på alt, og også Naina må til sidst give sig og bliver forelsket i Aman, netop samtidig med at Rohit bliver forelsket i hende.

Men Aman har en hemmelighed: Han er ikke taget til New York for at blive gift, som han ellers har bildt alle ind, men i et forgæves forsøg på at blive helbredt for en hjertesygdom.

Han har kun få måneder tilbage, og det er ham derfor magtpåliggende, at Naina ikke forelsker sig i ham, men i Rohit - for Rohit kan gøre hende lykkelig i mange år fremover, mens han selv snart vil forsvinde.

Kal ho naa ho betyder "I morgen kommer måske ikke", og dette bliver dermed filmens tema: Hvad skal man gøre, hvis man er forelsket head over heels, og samtidig gerne vil sikre den, man elsker, fordi man selv kun har kort tid tilbage?

For Aman er svaret klart: Rohit er en god mand og elsker Naina, så han må sørge for, at de to finder sammen - og opgive den lykke sammen med Naina, han allerhelst selv havde haft.

Kal Ho Naa Ho er, som man vil forstå, en romantisk komedie med betydelige elementer af melodrama. Det er samtidig en meget flot film, der først og fremmest bæres af hovedrolleindehaverne og den lette humor i filmens første halvdel.

Preity Zinta er overbevisende som den utilnærmelige og hårdtkæmpende Naina, Shahrukh Khan glimrer igen i en stor romantisk rolle, men den største præstation yder Saif Ali Khan som Rohit, der yderst elegant spænder fra det småfjollede og ikke helt checkede til det storladent forelskede (I know that you don't have love for me right now, but I know that you will have, because I know I have love enough for both of us).

Dette plot er, kombineret med flot komponerede scenerier fra New York (hvor der, om man skal tro filmen, åbenbart bor så mange indere, at det officielle sprog lige så godt kunne være hindi) og noget meget flot musik, nok til at gøre filmen mere end rigeligt værd at se.

Desværre er det også en film med betydelige svagheder: For det første går melodramaet mod filmens slutning over gevind med alt for megen sorg og for mange close-ups af tårevædede ansigter, for det andet er filmens bipersoner (bortset fra Nainas mor, stærkt portrætteret af Jaya Bachchan) rene karikaturer, der giver anledning til en lang række komiske sidehandlinger, hvoraf mange ganske vist er morsomme, men som i sidste ende stjæler for meget "fokus" fra hovedhandlingen.

Først som sidst er Kal Ho Naa Ho en rimeligt traditionel Bollywood-film, et romantisk drama i glamourøse omgivelser - med stærke elementer af komedie, indlagte sange og dansenumre, og næsten tre timer lang.

Men trods disse svagheder er den stadig en film med et stort og smukt budskab, som bl.a. udtrykt ved titelsangen:
Har Ghadi Badal Rahi Hai Roop Zindagi
Chaav Hai Kabhi Kabhi Hai Dhoop Zindagi
Har Pal Yahan Jee Bhar Jiyo
Jo Hai Samaa Kal Ho Na Ho

Life changes its form every minute
Sometimes it’s cool and sometimes sunny
Live life to the fullest every moment here
The time you have now may not be there tomorrow
Det, du skal nå, skal du nå i dag - det liv, du skal leve, skal du leve i dag, for det er den chance, du har: I morgen kommer måske ikke.

KAL HO NAA HO, Indien 2003. Instrueret af Nikhil Advani med manuskript af Naranjan Iyengar og Karan Johar. Hindi med engelske undertekster. Købes over nettet eller f.eks. i Basar Vest, Århus.

Kommentarer: