– fordi tiden kræver et MODSPIL

18. Aug 2006

Lagaan

 
Lagaan
Lad det være sagt med det samme: Lagaan er lidt for meget af en feel good-film, lidt for ukontroversiel i sit valg af helte og skurke og forudsigelig i sit forløb:

En fattig, undertrykt landsby presses i et år med tørke og truende hungersnød af en arrogant, hensynsløs britisk officer ud i et væddemål om, hvorvidt de skal betale tredobbelt skat eller slippe fri - hvem mon vinder her, hvem er helte og hvem skurken - og hvem kan være uenig?

Når dét så er på plads, er der faktisk tale om en både underholdende og seværdig film:

I den lille landsby Champaner et eller andet sted langt ude på landet i Indien trues man af hungersnød, idet regnen svigter for andet år i træk.

Den dårlige høst presser også englænderne, der beslutter at løse deres egne logistiske problemer ved at fordoble bøndernes lagaan, en jordskat, de hvert år skal erlægge af deres høst.

En delegation fra landsbyen anført af den rebelske unge bonde Bhuvan (spillet af Aamir Khan) opsøger englænderne for at bede om at undgå denne ødelæggende ekstraskat, og når frem, netop som disse er travlt optaget af et spil cricket.

Den arrogante lokale chef Captain Andrew Russell (Paul Blackthorne) spørger hvorfor de mon kommer og forstyrrer midt i spillet, og Bhuvan svarer uklogt, at han er ligeglad med deres fjollede spil, men er her i et vigtigt ærinde.

Dette provokerer Russell til at komme med en udfordring: Hvis landsbyen kan stille med et crickethold, der kan slå englænderne, vil de blive fri for at betale skat i tre år.

Taber de, skal de til gengæld betale tredobbelt skat - også i tre år.

Og hvis de ikke vil gå ind på væddemålet, må de gå med uforrettet sag - og betale den dobbelte lagaan.

Bhuvan accepterer, forsøger at stable et crickethold på benene blandt sine alt andet end begejstrede landsbyfæller - og får hjælp hertil af kaptajn Russells søster Elizabeth (Rachel Shelley), der er rasende over den uretfærdighed, hendes bror er ved at begå mod landsbyen.

Lagaan Lagaan er så historien om landsbyen og dens noget umulige kamp for på tre måneder at optræne et crickethold, der kan slå englænderne - fortalt med mange småhistorier, intriger, morsomme optrin og frem for alt sange.

Og det er den veloplagthed og humor, hvormed alt dette oprulles, der sammen med billedsidens farverigdom og skønhed, der gør Lagaan til en seværdig film - til trods for den som sagt lidt for forudsigelige og ukontroversielle rollefordeling.

Lagaan blev i sin tid nomineret til en Oscar for bedste udenlandske film og er én af de indiske film, der har nået størst udbredelse udenfor sit hjemland - bl.a. er den blevet vist to gange i Danmarks Radio.

Og det er velfortjent, for det er en god film. Men det er uheldigt, at den ikke har fået følgeskab af ret mange andre, for med sin tandløse politiske korrekthed er den ikke repræsentativ for, hvad indisk film kan i dag. Rent teknisk fejler den ikke noget, og skuespillerne med Aamir Khan i spidsen leverer strålende præstationer - men andre film (vi nævner i flæng Rang De Basanti, Swades og Mangal Pandey - The Rising) har langt mere bid og mere følelsesmæssig dybde i de problematikker, de behandler.

Men igen - når alt dette er sagt: Lagaan er en underholdende veloplagt, morsom og velspillet (omend lidt lang) film med et sympatisk, omend ukontroversielt budskab.

Noget mesterværk er det ikke, men man går ikke galt i byen ved at se den.
Lagaan

LAGAAN, Indien 2001. Instrueret af Ashutosh Gowariker med manuskript af Kumar Dave, Sanjay Dayma og Ashutosh Gowariker. Hindi med engelske undertekster. Købes over nettet eller f.eks. i Basar Vest, Århus.

Update, 30. september kl. 18.30:
Thomas Herlofsen siger:
Rang di Basanti og Lagaan er flotte filmer, men du bør se OMKARA. Det er godt å se at Bollywoodfilmen får litt fortjent kjærlighet i Danmark også! Sjekk ut filmanmeldelser på norsk på "FRED UT; SØNN"
Vi siger tak for tippet og lover at anmelde OMKARA, hvis vi falder over den!

Kommentarer: