– fordi tiden kræver et MODSPIL

31. Jan 2007

Larger than Life

 
Ryslinge: Larger than Life
Der er ikke mange i Danmark, der har beskæftiget sig med indiske film. Én af de få er filminstruktøren Helle Ryslinge, som i sin dokumentarfilm Larger than Life forsøger at videregive sin egen begejstring for indisk filmkunst, dens musiske kultur og dens overdådige pragt.

Til den ende trækkes vi rundt i gader og stræder, ser filmplakater og møder almindelige menneskers begejstring for film og filmstjerner. Det hører med i billedet, at film er det uden sammenligning vigtigste underholdningsmedie i Indien, og at den konstante brug af sange i musik betyder, at filmene også er det vigtigste forum for sange og musik.

Udover indblik "bag kulisserne" på locations og i filmstudier bæres filmen oppe af interviews med to vigtige aktører og skuespillere, megastjernen Shahrukh Khan og den noget mindre kendte, men ikke desto mindre blændende dygtige, skuespiller og producer Manisha Koirala.

Begge har interessante ting at sige om industrien såvel som kunstformen, og om deres egen placering i den som henholdsvis mandlig superstjerne og hårdtarbejdende kvindelig skuespiller/producent.

Og LARGER THAN LIFE danner ved sin brede dækning et imponerende kludetæppe, som giver en god introduktion til filmmediets betydning og placering i moderne indisk kultur, og i det liv og den overdådighed, der gør den almindelige inder så begejstret for disse film.

Om arbejdsformen bag kulisserne fortæller Ryslinge bl.a. om sit besøg i et af Mumbais filmstudier:
Der er intet mindre end skønt på de indiske filmstudier. En pragtfuld stemning og en larm uden lige. Lysdrenge, der kravler rundt højt oppe på plankerne. Og børn. Ja, der er også altid børn.
Herudover er det svært at sige mere konkret om filmen uden at blive alt for opremsende - se den selv, hvis du får chancen.

Naturligvis er der meget, man ikke kan nå at sige på 78 minutter om en filmindustri med 70 år på bagen, der producerer ca. 800 film om året.

Og man kan spørge, om filmen ikke kunne have gravet dybere, og om ikke instruktørens egen begejstring sine steder kommer til at stå i vejen for tilskuerens egen. Men det er på sin vis petitesser. Larger than Life giver et kort, fascinerende og indlevet indblik i indisk filmkunst. Og det skal Ryslinge have både ros og tak for.

LARGER THAN LIFE, Danmark 2003. Instruktion, idé og manuskript: Helle Ryslinge. Kan bestilles hos Virus Film.

PS: Helle Ryslinges eget filmselskab Virus Film har en hjemmeside om filmen, hvor man bl.a. kan finde bonusmateriale i form af interviews med indiske filmfolk.

Kommentarer: