– fordi tiden kræver et MODSPIL

20. Dec 2006

Munnabhai M.B.B.S.

 
Munnabhai M.B.B.S
Munnabhai M.B.B.S. er et godt eksempel både på, hvad der er godt ved indisk filmkunst i disse år, og hvad der er galt med den.

Munnabhai alias Murli Prasad Sharma (spillet af Sanjay Dutt) er en "bhai", en Mumbai-gangster i spidsen for en lille bande med speciale i kidnapning. Da hans strenge og ærværdige fader Sri Hari Prasad Sharma (spillet af Sanjays far Sunil Dutt) kommer på besøg, lader han imidlertid som om, han er læge i spidsen for et lille hospital opført til faderens ære - indtil faderen forsøger at få Munna gift med Chinki (Gracy Singh), som er læge, datter af én af familiens gamle venner og oven i købet Munnas barndomsven.

Komedien bliver afsløret og Munnas far ydmyget - og Munna sværger, at han vil få oprejsning: Om det så er det sidste han gør, vil han blive læge og gifte sig med Chinki.

Han snyder sig derfor ind på byens bedste medicinske institut, der ledes af ingen ringere end Chinkis far, den stenhårde, opblæste og komisk humorforladte dr. Asthana (Boman Irani).

På instituthospitalet vækker han først anstød, men ender med at vinde alles hjerter og redde patienters liv med sin enkle, pågående livsglæde.

Som film betragtet er det først og fremmest en forrygende komedie, især i filmens første halvdel (dvs. de første halvanden time eller så). I sidste halvdel undgår det ikke at kamme over i for meget melodrama, som samtlige hospitalets patienter, sygeplejersker og læger truer med at gå i strejke i protest mod den truende udsmidning af den hurtigttalende gangster.
Munnabhai M.B.B.S
Men, lad nu ikke det forlede nogen til ikke at se filmen. Rollen som den joviale gangster Munnabhai passer som fod i hose til den velbyggede og lidt grove Sanjay Dutt, og spillet mellem ham og hans højre hånd Circuit (Arshad Warshi) er sine steder ubetaleligt.

Og den overdrevne pathos til trods lander MUNNABHAI MBBS faktisk alligevel som en sympatisk feel-good-film, med et ikke alt for originalt plot og et lidt "It's a Wonderful Life"-agtigt denouement. Kort sagt: En film, der meget let kunne have været et komisk mesterværk, lidt på samme måde som Black kunne have været et dramatisk ditto, hvis blot man havde nedtonet slutningens melodrama en anelse.

Som det er, er den blot en overbevisende, hårdtslående og seværdig komedie, hvis fejl man om ikke tilgiver, men dog gerne vil leve med, hvis alternativet var helt at undvære filmen.

Jeg glæder mig til at se efterfølgeren Lage Raho Munnabhai, der havde premiere i juli i år og efter sigende skulle være langt bedre. Men det kan vi altid høre om en anden god gang - jeg hører gerne fra læsere, der evt. har set den, og har lyst til at give deres besyv med!
Munnabhai M.B.B.S

MUNNABHAI M.B.B.S, Indien 2003. Instrueret af Rajkumar Hirani med manuskript af Rajkumar Hirani og Vinod Chopra. Hindi med engelske undertekster. Købes over nettet eller f.eks. i Basar Vest, Århus.

Kommentarer: