– fordi tiden kræver et MODSPIL

09. Dec 2006

Omkara

 
Omkara
Omkara eller Omi (spillet af Ajay Devgan) er leder af en mindre gruppe gangstere og fungerer som en slags indpisker for et parti, der styres af den korrupte lokalpolitiker Bhaisaab (Naseruddin Shah).

Omi forelsker sig i Dolly, som han bortfører på hendes bryllupsdag, til hendes fars store fortrydelse: Omi er nemlig halvkaste, fordi hans ellers barnløse far i sin tid fik ham med en tjenestepige.

Da Bhaisaab bliver valgt ind i det indiske parlament overtager Omkara hans stilling i det lokale politiske liv, og Omi udpeger sin adjudant Kesu (Vivek Oberoi) til sin efterfølger som chefindpisker og bandeleder.

Hermed forbigår han imidlertid sin højre hånd gennem mange år, den halte Langda Tyagi (mesterligt spillet af Saif Ali Khan). Tyagi gør gode miner til slet spil, men i sit indre koger han og sværger hævn: 15 år har han ventet på netop den post, som Omi af rent valgtaktiske grunde giver til den unge fløs Kesu.

Under festlighederne efter udvælgelsen lykkes det Tyagi at drikke den ellers afholdende Kesu fuld, så han geråder i slagsmål og falder i unåde hos Omkara. Tyagi giver ham det "venskabelige" råd at forsøge at genvinde Omis gunst ved at charme sig ind på Dolly (Kareena Kapoor), samtidig med at han selv forsøger ved spredte antydninger og løgne at bibringe Omi den (falske) opfattelse, at der er noget mellem Kesu og Dolly.

Skridt for skridt vikles Kesu, Dolly og Omi ind i Tyagis djævelske rænkespil, og tragedien synes uundgåelig.

Hvis dette skulle forekomme nogen bekendt, er det ikke spor tilfældigt: OMKARA er en nyskabende og original filmatisering af Shakespeares skuespil Othello.

Filmens undertitel er "Once upon at time in the East", og allusionen til Sergio Leones klassiske western er heller ikke nogen tilfældighed: OMKARA er en rigtig "eastern", Shakespeare flyttet til en støvet landsby i vore dages Indien, en western med firehjulstrækkere, skydevåben og mobiltelefoner.

Plottet afvikles med djævelsk præcision og føres frem til den uundgåelige konklusion (jeg tror godt, jeg kan afsløre, at det går helt, helt galt) med lige dele konsekvens, sardonisk humor og stille poesi. Ajay Devgan er lige i øjet som den hårdtslående og troskyldige gangsterleder Omi (Othello), og Saif Ali Khan leverer sit livs præstation som den snu og vitriolsk nederdrægtige Langda Tyagi (Iago).

Selv Vivek Oberoi og Kareena Kapoor passer meget godt i deres respektive roller, og nogle meget smukt valgte locations giver et indtryk af et stilfærdigt og meget, meget støvet indisk landskab, hvor gangsteropgør og korrupte politikere synes at passe som fod i hose.

OMKARA ligger som film milevidt fra den sædvanlige indiske produktion, og fortælles trods det blodige emne med en egen, stille og som sagt meget støvet charme. Hvis du ikke vil se andre indiske film i år og ikke får set Rang De Basanti, så se i det mindste OMKARA - den fortjener det!


OMKARA, Indien 2006. Instrueret af Vishal Bharadwaj med manuskript af Vishal Bharadwaj og Robin Bhatt. Hindi med engelske undertekster. Købes over nettet eller f.eks. i Basar Vest, Århus.

Kommentarer: