– fordi tiden kræver et MODSPIL

08. Jul 2007

Raincoat

 
Rituparno Ghosh: Raincoat
Den unge Manoj er blevet arbejdsløs og er taget fra sin landsby ind til storbyen Calcutta for at samle 40.000 rupees (ca. 8.000 danske kroner, men en formue for en fattig inder) fra sine gamle studiekammerater, så han kan begynde for sig selv.

En af dagene beslutter Manoj (spillet af Ajay Devgan) at opsøge sin barndomsveninde og tidligere elskede Niru (Aishwarya Rai), som seks år tidligere blev gift med en rig mand fra Calcutta, da Manoj ikke havde penge nok til at sikre hende et "ordentligt" liv.

En regnvejrsdag står Manoj ved hendes dør, hun lukker op, og de taler - og den gamle fortryllelse består, og river også tilskueren med. Efterhånden som Niru fortæller, går det op for os, at hun ikke er lykkelig i sit rigmandshjem - og samtidig, som Niru og Manoj taler, og også Manoj fortæller, at han er chef for et TV-produktionsselskab og er i Calcutta for at forhandle om sin nye TV-serie, lægger deres blide samtale og stuens dæmpede, grønne lys sig som et lag af poesi over den brutale virkelighed.

Er Nirus mand virkelig i Japan på forretningsrejse, og er dette et rigmandshjem, eller ser det blot sådan ud? Hvad er sandheden om Nirus liv i Calcutta, og hvordan forholder den sig til Manojs situation og det, han fortæller om den?

Raincoat er en ganske usædvanlig Bollywood-produktion: Intet stort melodrama, men masser af dæmpede, underspillede replikker; ingen spektakulære sang- og dansenumre, men masser af blid musik; ingen stort anlagt handling, blot to mennesker, der sidder og snakker sammen - og en dobbeltbundet, poetisk stemning.

Fortællingen er smukt indrammet af Manojs ophold hos middelklassevennen Alok og hans venlige, stærke hustru Sheela (spillet af Sameer Dharmadhikari og Mouli Ganguly). Og mere er det faktisk ikke muligt at sige om filmens handling uden at have sagt for meget.

Nåja, én ting mere: Historien er inspireret af O. Henrys novelle The Gift of the Magi, som handler om et ægtepar, der giver deres kæreste eje væk for at gøre den anden glad - i denne udgave i en på sin egen underspillede måde synderligt optimistisk version.

RAINCOAT er ikke en spændende action-film eller en film, der behandler livets store spørgsmål, men til gengæld et stille, poetisk kunstværk om to mennesker, der mødes og taler sammen en eftermiddag.

RAINCOAT, Indien 2004. Instruktion og manuskript: Rituparno Ghosh. Hindi med engelske undertekster. Købes over nettet eller f.eks. i Bazar Vest, Århus.

Kommentarer: