– fordi tiden kræver et MODSPIL

05. Aug 2007

Traffic Signal

 
Traffic signal poster Et lyskryds er normalt et sted, hvor man har lyst til at vente 10-15 sekunder - alt derudover kommer let til at føles som timer.

I en by som Mumbai (tidligere: Bombay) fungerer et lyskryds også som arbejdsplads for en masse mennesker, der udnytter bilernes ufrivillige ophold til at tigge penge, tilbyde at vaske folks biler, sælge småting og i det hele taget forsøge at skaffe sig til dagen og vejen ved diverse mulige og umulige plattenslagerkunster.

Den unge Silsila ("jeg kom ud i 1981, og det gjorde filmen også") har levet hele sit liv ved et sådant lyskryds og er nu blevet dets bestyrer, hvilket vil sige, at han opkræver den ugentlige husleje (50-80 rupees), gør nye folk opmærksomme på reglerne, holder fremmede kriminelle væk og i det hele taget sørger for, at alt går rigtigt til.

Pengene beholder han lidt af og sender resten opad i systemet, over de gangstere, der styrer den pågældende bydel og helt op til de korrupte politikere, der forvalter hele denne uofficielle elendighedsøkonomi.

Filmen er et langt stykke af vejen nærmest et "slice of life", med brudstykker af livet ved et indisk gadekryds og dets mennesker. Der er den arbejdsløse, der giver den som gal tigger i underbukser, men som normalt går i pænt tøj og går i biografen, når han kan komme til det; den forældreløse syvårige, hvis familie forsvandt efter tsunamien, og som bruger alle sine penge på at ringe og høre, om der er nyt; Traffic Signal: Silsila narkomanen, der droppede ud af universitetet og nu lever af at lade som om, han skal til jobsamtale og mangler 50 rupees til en taxa; prostituerede, og en enkelt transvestit - og ikke at forglemme hjælpeorganisationen, der giver gratis morgenmad hver fjerde søndag og forsøger at få børnene i gang med skole og uddannelse.

Vi har også rigmandschaufførerne, der får procenter for at være ekstra længe om at køre gennem netop dette kryds; den pædofile, der giver penge for at få lejlighed til at røre ekstra længe ved den hjemløse piges hånd; muskelmanden Jaffer, der klarer den lidt mere korporlige ordenshåndhævelse og står for kontakten opad i systemet; gangsterne og politikerne, der blandt andet sørger for at bestikke rette vedkommende, så hullerne i vejen ikke bliver repareret; og midt i det hele Silsila (spillet af Kunal Khemu, som ligner en mørkhudet udgave af Orlando Bloom), der tager sig af de løbende problemer men drømmer om at blive introduceret for gangsterne på et lidt højere niveau.

Lyskrydsets dage er imidlertid talte: Nogle korrupte politikere har brug for at føre en motorvejsbro hen over området for at kunne sælge nogle nybyggede ejerlejligheder. Den ansvarlige planlægger nægter dog at lade sig bestikke til at ændre den nuværende byplan, og områdets gangsterchef Haji, også kendt som "Big Brother" eller bhai sahib (spillet af Sudhir Mishra med stirrende, udstående øjne) sætter sig i bevægelse for at "ordne" sagen - med Silsilas og Jaffers hjælp. Silsila og Rani

Men hvordan reagerer Silsila på, at han sådan skal hjælpe med at knuse sin egen verden?

TRAFFIC SIGNAL er en film, der ligger meget langt fra de romantiske Bollywood-films polerede rigmandsverden og åbenbarer i stedet en verden, der faktisk findes ved Mumbais lyskryds - en verden, hvor man hver dag er nødt til at skaffe de håndører, der skal til for at klare sig igennem.

Som sådan kunne den sagtens være blevet en pinsel, en blot og bar udpensling af fattigdom og menneskelig elendighed. Men filmen er fra ende til anden gennemsyret af en livslæde og humor, der uden at romantisere eller dæmpe elendigheden eller vreden over den systematiserede udnyttelse gør filmen til en fornøjelse at se; en blandet fornøjelse, som alvoren af lyskryds-arbejdernes problemer trænger frem, men dog en fornøjelse: TRAFFIC SIGNAL er fundamentalt en mørk (for ikke at sige sort) komedie, og den er, som forteksten også forklarer, ikke ment som en kritik af lyskryds-folket eller en udstilling af deres elendighed, men som en hyldest.

Dominic og Neetu Blandt skuespillerne træder (udover Kunal Khemu som hovedpersonen Silsila) især Konkona Sen Sharma frem som den prostituerede Noorie, sammen med Ranvir Shorey som den velkædte narkoman Dominic og Neetu Chandra som den unge Rani, der kommer ind fra landet for at sælge etnisk tøj og ender med at blive forelsket i Silsila.

Hvis man er forberedt på at se en film, der det meste af tiden ikke har nogen egentlig handling, er TRAFFIC SIGNAL en god oplevelse, en konfrontation med nogle af de mindre opreklamerede sider af det moderne samfund og samtidig en hyldest til menneskets livsglæde og livskraft.

TRAFFIC SIGNAL, Indien 2007. Instrueret af Madhur Bhandarkar med manuskript af Madhur Bhandarkar og Sachin Yardi. Hindi/bambeiyya slang med engelske undertekster. Købes over nettet eller f.eks. i Bazar Vest, Århus.

Traffic Signal: bryllup

Kommentarer: