– fordi tiden kræver et MODSPIL

30. Apr 2011

Ubuntu 11.04 er landet

 
Ubuntu 11.04

Hvor tidligere Ubuntu-versioner mest har været, hvad vores gæsteblogger Morten Nielsen engang kaldte et stilfærdigt kvantespring med mange små forbedringer og få egentlige ændringer eller nyheder, repræsenter den nyudgivne 11.04 med kodenavnet "Natty Narwhal" noget af et paradigmeskifte.

De tilgængelige programmer er stort set det samme, men brugergrænsefladen er helt ny. Panelet i bunden er væk, og i stedet har man en liste af ikoner ude til venstre, hvor man hurtigt kan starte de mest almindelige programmer.

Klikker man på Ubuntu-ikonet i øverste venstre hjørne, ser man en liste af tilgængelige programmer. Den lægger sig som en tynd hinde over den øvrige skærm, som man let får til at gå væk ved at trykke på "Escape"-knappen.

Ubuntu 11.04

Hvis du ikke gider klikke dig frem til programmet, kan du altid søge efter det i stedet ved at begynde at skrive dets navn i søgefeltet. Søgningen vil oftest være den hurtigste måde at få et program frem på, og dette er noget, der går igen i hele den nye brugergrænseflade: Du behøver ikke altid vide, hvor hverken filer eller programmer er, for du kan altid hurtigt og effektivt søge efter dem.

Denne nye brugergrænseflade hedder Unity, og den virker bedst, hvis dit grafikkort understøtter 3D-acceleration. Så virker effekter som gennemsigtighed og animation af ikoner bedre. Dette er vigtigt, fordi effekterne bruges til at give vigtige signaler om ikonernes og programmernes tilstand til brugeren. På netbooks og ældre computere kan man aktivere en "2D"-udgave af Unity, men den gamle brugrgrænseflade, der var baseret på GNOME, kan også aktiveres under navnet "Ubuntu Classic".

A.C. Jobim e Vinicius de Moraes: A felicidade in Rhythmbox

En vigtig finesse er, at listen af ikoner ude til venstre forsvinder, når et program fylder hele skærmens bredde. Lige så bemærkelsesværdigt er det, at det aktive programs status og hovedmenu ikke længere sidder på programmets eget vindue, men er flyttet op i bjælken øverst på skærmen. Tilsammen bevirker disse ændringer, at der bliver meget mere skærmplads til selve programmerne - brugerfladen fylder ganske enkelt mindre.

Hvis du er vant til det "gamle" Ubuntu, vil du måske opleve Unity som irriterende. Designet er helt klart mere "Mac-agtigt", end vi før har set, og det kan jo være irriterende i sig selv. Unity er dog ikke blot en efterligning af Mac, det er en del af det såkaldte Ayatana-projekt, som er Ubuntus helt eget forsknings- og udviklingsprojekt inden for brugervenlighed.

Målet for udviklingen af Ubuntus brugerflade er derfor ikke at blive "lige så brugervenlig som Mac", målet er at nå sine helt egne resultater og gøre Ubuntu og andre udgaver af GNU/Linux til dem, der sætter standarden inden for brugervenlighed og brugerinteraktion. Det er store ord i april, men med Unity i Ubuntu 11.04 er der taget et stort skridt i den rigtige retning.

NB: Du kan downloade Ubuntu 11.04 og læse meget mere om Ubuntu her.

Kommentarer: