– fordi tiden kræver et MODSPIL

15. Aug 2010

Fri software i Kontradoxa

 


Min nye artikel Brug fri software! kan nu læses i Modkraft.dks online-magasin Kontradoxa.

Artiklen er en lang og ret omhyggelig men også letlæst gennemgang af de sociale og politiske konsekvenser af software-verdenen, som vi kender den, med fri software som et vigtigt alternativ. Noget af det har været behandlet i tidligere indlæg her på siden, men ikke alt.

Blandt andet kan man læse, hvorfor jeg ikke mener, at man skal piratkopiere proprietære programmer som Microsoft Office eller Adobe Photoshop:
For det første er der de helt oplagte etiske grunde: Hvis produktet fortjener din opmærksomhed, fortjener det også de penge, som leverandøren forlanger.

For det andet betyder en udbredt praksis med piratkopierering af software, at græsrodsbevægelser bliver sårbare over for politisk motiverede angreb. Den praksis har vi allerede set eksempler på i Rusland, hvor kritiske medier er blevet lukket under henvisning til, at de ikke havde betalt for deres software-licenser.

For det tredje fungerer selv nok så »lånt« eller piratkopieret proprietær software som en reklame for de pågældende produkter over for bevægelsens brugere, der senere kan føle sig tvunget til selv at købe disse produkter, fordi de ikke har lært at bruge de frie alternativer, der faktisk er til rådighed.

En antikapitalistisk bevægelse, der insisterer på at modtage og sende dokumenter i »Microsoft Word«-format, kommer dermed helt unødvendigt til at fungere som en levende reklamesøjle for en multinational koncern på linje med McDonald’s, BP eller Monsanto, og det var måske ikke meningen.
Link: Brug fri software!

Kommentarer: