– fordi tiden kræver et MODSPIL

13. Nov 2006

Java frigivet som Open Source, under GPL

 
Get the Source
Her er en nyhed, som måske vil lyde som sort snak for mange af de mere ikke-tekniske læsere: Sun Microsystems har besluttet at frigive Java som fri software.

Hvad betyder nu det, og hvorfor er det værd at nævne her?

Vel, Java er et objekt-orienteret programmeringssprog, der i sin ca. 10-årige levetid er blevet et af verdens allermest udbredte - Sun anslår, at det bruges af ca. fem millioner programmører, hvis programmer kører på ca. fire milliarder apparater, fra mobiltelefoner og intelligente køleskabe til mainframes.

Man har hidtil haft adgang til koden bag Suns udgave af dette programmeringssprog, men ikke til at rette i den - Java har ikke været fri software i egentlig forstand.

Men det er det nu, og denne beslutnings konsekvenser gør dette til en historisk dag i software-udviklingens historie: Det vil være et kæmpestort boost for open source-software som teknologi og begreb, fordi firmaet bag ét af verdens vigtigste programmeringssprog pludselig har legitimeret begrebet ved at sige, at det tror de godt, de kan tjene penge på - og det vil på den anden side være et kæmpestort boost for Sun og Java, fordi de ikke længere skal kæmpe imod en betydelig skepsis fra Open Source-bevægelsen.

En win-win-situation med andre ord, med Microsoft og deres proprietære .NET-platform som de eneste oplagte tabere.

Læs mere på Suns officielle side om beslutningen - og bemærk, at selveste Richard Stallman, den reelle grundlægger af fri software og Open Source-bevægelsen, der tidligere har været endog meget kritisk overfor Sun og deres politik mht. Java i dag kun har godt at sige:
I think Sun has, well with this contribution, have contributed more than any other company to the free software community, in the form of software. And it shows leadership - it's an example I hope others will follow.
Med andre ord: En historisk dag. Dette er noget, som i første række programmører, men herefter alle andre, kommer til at høre meget mere om.

Se i øvrigt også Groklaw, som også opfatter Suns beslutning som historisk, og citerer Suns øverste chef Jonathan Schwarz for at sige, at modstandere af Open Source "are fighting a rising tide".

Kommentarer: