– fordi tiden kræver et MODSPIL

16. Feb 2006

Den heroiske kamp for demokratiet - nu i billeder

 

Som mange vil have hørt, har den australske TV-station SBS offentliggjort en række hidtil ukendte billeder af tortur og mishandling fra Abu Ghraib-fængslet i Irak.

Du kan se billederne mange steder, f.eks. her. ADVARSEL: Billederne viser mennesker, der bliver mishandlet og misbrugt seksuelt. Det ser ikke rart ud.

Den amerikanske regering har erklæret, at det ville have været bedre, om billederne ikke var blevet offentliggjort:
The department [Pentagon] believes that the release of all of these images will further inflame and cause unnecessary violence in the world.
Jeg troede, vi havde ytringsfrihed? Apropos ytringsfrihed: Skønt nyheden kom frem allerede i går eftermiddags, og mens denne historie går verden rundt, er ytringsfriheden forkæmper og fremmeste bannerfører Jyllands-Posten tavs som graven om denne historie.

Er man ramt af selvcensur?

Til Pentagon-repræsentantens ønske om at fortie historien kan man vel kun tilføje, at sålænge USA forbeholder sig ret til at bruge unikke og nyskabende forhørsmetoder (herunder trusler og bid fra hunde), sålænge inden endnu aner, hvor langt torturen på Guantánamo egentlig er gået og stadig går, og sålænge alle ved, at Abu Ghraib blot er ét eksempel på, hvad der tilsyneladende er foregået overalt i Irak, og sålænge der ikke er foretaget et gennemgribende opgør med denne praksis, som sikrer mod gentagelser - lige så længe er man nødt til at trække frem, at sådan opfører de amerikanske GIs sig altså, når de er uden for landets grænser.

Sagt på en anden måde: Så vred den amerikanske regering end måtte være over, at disse nye billeder er offentliggjort, ville der have været betydeligt mindre grund til at snakke om dem - om disse overgreb aldrig var begået.

Så ubehageligt det end kan være for den amerikanske regering og dens støtter, er det nødvendigt at vise verden - hvad for et demokrati det egentlig er, den amerikanske krigsførelse forsøger at udbrede.

Kommentarer: