17 kinesere på Guantanamo – helt uskyldige, kommer aldrig fri

17 kinesere, der har siddet på Guantánamo i næsten syv år, som ikke er sigtet for noget som helst og altså er 100% juridisk og praktisk uskyldige og har en dommers ord for, at de hører til på fri fod, har nu fået at vide, at de formentlig kommer til at tilbringe resten af deres liv i et amerikansk fængsel.

The Guardian fortæller:

No country is willing to accept them and the US justice department has now blocked moves for them to be allowed to go to the US mainland, where they had been offered a home by refugee and Christian organisations.

The men’s lawyer, Sabin Willett, is flying to Guantánamo Bay this weekend to break the news to the men, who are members of the Uighur ethnic group seeking autonomy from China. In a blunt and angry letter to justice department lawyers, Willett spelled out what he thought of the way the men had been treated.

“After years of stalling and staying and appellate gamesmanship, you pleaded no contest – they are not enemy combatants,” Willett has written. “You have never charged them with any crime.”

Last month a federal judge ruled that the men should be freed. “They were on freedom’s doorstep,” said Willett. “The plane was at Gitmo. The stateside Lutheran refugee services and the Uighur families and Tallahassee clergy were ready to receive them.” However, the justice department appealed against the ruling and Willett claims this will put the men into a potentially endless limbo.

Men hvad er det, man helt præcis har på dem, siden man ikke vil slippe dem fri? Ifølge det amerikanske justitsministerium har mændene (haft? – syv år er lang tid) “tilknytning” til en organisation, som udenrigsministeriet opfatter som en terrororganisation. Den pågældende organisation opfattes ganske vist ikke som en trussel, men det er “beside the point  because the law excluding members of such groups [from US soil] does not require such proof”.

Så – efter at have tilbageholdt 17 helt skyldige mennesker i syv år i en af verdens mest ubehagelige tortur- og isolationslejre afviser man at løslade dem med henvisning til, at de vist nok er tilknyttet en organisation, der vist nok ved en fejltagelse er optaget på en terrorliste.

USA står dog ikke alene med skændslen, idet man er villig til at løslade kineserne til et andet land, hvis det vil modtage dem som flygtninge. Men ak:

So far, more than 100 countries have been asked to take them as refugees but none have agreed. Willett blamed US authorities for incorrectly describing them as terrorists.

Min første indskydelse: Danmark bør tage dem som flygtninge, og det straks. Vi har en forpligtelse her: USA er vor nærmeste allierede,  vores statsminister har de sidste syv år rendt i hælene på den amerikanske præsident som en puddelhund i løbetid, og takket være ham og resten af det borgerlige sammenrend i regeringen har vi taget lystigt del i amerikanernes krigsforbrydelser. Disse menneskers skæbne er lige så meget dit og mit ansvar, som det er George Bushs.

Danmark må tage dem, og hvis de senere ønsker at vende tilbage til Kina, må vi forhandle med Kina om det derfra. Nogen må tage dem. For helvede da: 17 uskyldige mennesker skal da ikke rådne op i fængsel resten af deres liv, fordi alverdens lande og regeringer leger “Jerusalem brænder” med ansvaret.

Link: No charges but US may never release Guantánamo Chinese

One thought on “17 kinesere på Guantanamo – helt uskyldige, kommer aldrig fri”

  1. Jeg har nu sendt en henvendelse, der minder meget om ovenstående, men er en smule mere diplomatisk formuleret et sted eller to, til Folketingets Udenrigsudvalg samt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik. Man skal vel ikke håbe på respons, men får jeg noget, ryger det op her på siden. Jeg mener ærligt talt, at især regeringspartiernes udvalgsmedlemmer har et ansvar for at følge op på det her.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: