– fordi tiden kræver et MODSPIL

18. Jan 2007

Kuch Kuch Hota Hai

 
Kuch Kuch Hota Hai
Rahul Khanna og Anjali Sharma er bedste venner på det college, hvor de går, og tørner dagligt sammen på basketball-banen, hvor den omsværmede Rahul dagligt må lide den tort at tabe til den sporty og friske (men unge og stadig lidet kønsbevidste) Anjali.

Det begynder dog så småt at gå op for Anjali (indtagende spillet af Kajol), at hun faktisk elsker Rahul (Shahrukh Khan).

Samtidig vender rektors datter, den meget feminine og selvbevidste Tina (Rani Mukherjee) tilbage fra sine studier i Oxford. Rahul forelsker sig hovedkulds i hende, og efter kort tids modstand giver Tina efter for den indtagende og nuttede Rahul, der både er skolens sejeste fyr og forsøger at skjule, at han lidet machoagtigt går i templet hver tirsdag for at bede til gudinden.

Hans far har nemlig lært ham, at en mand skal knæle for tre kvinder i sit liv - for sin moder, for gudinden Durga, og for ...

Anjalis hjerte er knust, og da hendes far kort efter bliver syg, benytter hun lejligheden til at forlade skolen for aldrig at vende tilbage.

Rahul og Anjali bliver gift og Tina føder en datter, rammes af komplikationer under fødslen og dør. Forinden når hun dog at skrive otte breve til sin datter, som hun insisterer på at kalde "Anjali" - otte breve, der indeholder alt, hvad hun som mor har at sige til sin datter.

Vi hopper ind i historien på Anjalis otte års fødselsdag, og forældrenes historie med den anden Anjali fortælles i flashbacks. I dette det sidste af sine breve sender Tina dog datteren ud på en mission: Rahul har, ved hun, ikke giftet sig igen.

Anjali skal finde den anden Anjali, bringe hende tilbage i sin fars liv og sørge for, at de gifter sig - for Anjali er den eneste, Rahul nogensinde rigtigt har elsket.
KKHH
Anjali er fyr og flamme - og samtidig fortvivlet, for hvordan skal hun dog finde Anjali og få det hele arrangeret? Det hele bliver ikke mindre fortvivlende af, at Anjali netop efter alle disse år er blevet forlovet og står for at skulle giftes med den forelskede men lidt skeptiske Aman Mehra (Salman Khan i en cameo) - et bryllup, som Anjali (den lille) straks forstår, ikke må finde sted.

Men så opdager hun, at Anjali hvert år er med til at arrangere en sommerlejr for børn i Himachal Pradesh, og julelysene tændes i hendes øjne ...

Den opmærksomme læser vil måske nu spørge sig selv: Lyder det ikke som en rigtigt sentimental, glamourøs romance?

Jo, det gør den, og den ikke blot lyder sådan - den er en rigtigt sentimental, glamourøs romance. Kuch Kuch Hota Hai er en Bollywoodfilm uden omsvøb eller undskyldninger, fuld af livslang forelskelse, tårer, glamourøse settings i tilsyneladende grænseløst rige familier, fest og farver og pragt til bryllyp og forlovelse, og pop og ungdomsglimmer lige ud af "Beverly Hills 90210" i filmens første halvdel.

Jamen, holdt stop, vil den selvsamme læser indvende: Anbefaler jeg virkelig det her crap - kan KKHH virkelig være værd at se ud fra den beskrivelse?

Svaret er, at denne film ikke blot er fuld af overspillet sentimentalitet, tyggegummignaskende ungdomsglimmer og popkultur og spejderlejr-jokes - det er samtidig en meget smuk kærlighedshistorie, der formelig emmer af livsglæde og sørgmodig alvor.
KKHH
Da Rahuls mor for 117. gang presser på, for at han skal gifte sig igen, svarer han med et dybt suk: "We live once, die once, marry once ... and love once" - og det er denne alvor, der pludselig går op for Anjali, som på den ene side tror at komme videre i sit liv ved at gifte sig med Aman, men på den anden ved, at så god en mand han end er, vil hun aldrig kunne elske ham.

Med til filmens livsglæde hører en smittende humor, som på intet tidspunkt forlader os, selvom den ikke altid er lige vellykket i den langtrukne første halvdel.

I anden halvdel folder den sig til gengæld for alvor ud under ledelse af Anjali og de andre børn på sommerlejren.

Filmen er også for lang, de tre timer kunne gerne have været to en halv, og heller ikke første halvdels sange er lige så meget at skrive hjem om som sidste halvdels.

Med til historien hører, at KUCH KUCH HOTA HAI er én af Bollywoods største succes'er nogensinde, og den kom sammen med den tidligere omtalte Dilwale Dulhania Le Jayenge til at danne forbillede for en lang række andre succeser:

En uforfalsket romance, som foregår i et rigt miljø med masser af glimmer og en moderne, vestlig livsstil - og samtidig 100% indisk i sine værdier.

Hvis man tror, man kan holde til det - og med disse forbehold - er KUCH KUCH HOTA HAI et befriende, opmuntrende skud livsglæde.
KKHH

KUCH KUCH HOTA HAI, Indien 1998. Instruktion og manuskript: Karan Johar. Hindi med engelske undertekster. Købes over nettet eller f.eks. i Basar Vest, Århus.

Kommentarer: