– fordi tiden kræver et MODSPIL

16. Jul 2006

Rang De Basanti - anmeldelse

 
Rang De Basanti - Sonia + Sue
I takt med den generelt nedsatte aktivitet i ferieugerne har vi holdt et par uges pause med filmanmeldelser her på siden.

Til gengæld bringer Humanisme.dk en yderst læseværdig anmeldelse af Rakesh Omprakash Meras film Rang De Basanti, som vi også har omtalt her på siden:
At Rang De Basanti (Farv det gult) er en historie om at ofre livet for en højere retfærdigheds sag er vanskeligt at tro på i filmens første tredjedel, der snarere tager sig ud som en let charmerende beretning om Indiens westernized MTV-ungdom, hvis eneste bekymring er at feste og drikke og høre høj musik.

Filmen har imidlertid to spor ...
(...)
Rang De Basanti er dybest set et revolutionært manifest (med undertitlen: A Generation Awakens), som taler direkte til den enkelte inder i sin opfordring til at gøre op med et skævvredet samfund, der er kendetegnet af ekstremistiske hindunationalisters og muslimers blodige opgør og et grotesk politisk system - midlet er imidlertid selv ekstremt.
Ligesom den naturligvis i videre forstand taler direkte til det enkelt menneske, hvor det end måtte befinde sig - omend filmens aktuelle kontekst (og primære sigte) naturligt nok er indisk. Alt i alt en meget rammende karakteristik af en film, som i en anmeldelse på Sepia Mutiny betegnes som one of the three-to-four Bollywood movies a year truly worth seeing.

Link til anmeldelsen på Humanisme.dk.

Link til tidligere omtale af Rang De Basanti - inklusive link til titelsangen plus overvejelser om filmens politiske gennemslagskraft.

Kommentarer: