– fordi tiden kræver et MODSPIL

03. Nov 2008

Linux i november: Ubuntu 8.10 'Intrepid Ibex'

 


Jeg regner med at kunne bringe en mere udførlig anmeldelse én af de nærmeste dage, men her er foreløbig et første, forsigtigt kig på den nyeste udgave af Ubuntu.

Ubuntu bevæger sig, som det også fremgår af den regelmæssige dækning her på siden, stille og roligt fremad med en ny version hvert halve år, hvor alt er blevet en lille smule bedre - i modsætning til Windows, der bevæger sig i store spring med års mellemrum (Windows 95! Windows 98! Windows XP! Windows Vista!).

Insisterer man på at være først med det sidste, kan man opdatere sit system hvert halve år og være sikker på, man følger med tiden og at ens GNU/Linux-system er state of the art.

Hvis ens computer fungerer som den skal og visse ting tager tid at sætte op og man derfor ærligt talt ikke gider at bøvle med opgraderinger, modtager de fleste Ubuntu-versioner support i form af sikkerhedsopdateringer og fejlrettelser i halvandet år efter udgivelsen.

Ca. hvert andet år kommer en "stor" version, der modtager support i tre år efter udgivelse - den sidste af disse var Ubuntu 8.04 'Hardy Heron', som kom i april.

Jeg har det faktisk selv sådan: Min egen bærbare kører fint med 8.04, og jeg ser ikke umiddelbart nogen grund til at opdatere, ligesom mange mennesker ikke umiddelbart ser nogen grund til at bruge tid på at opgradere fra Windows XP til Windows Vista, hvis de kan blive fri.

Dette skrives imidlertid på børnenes computer, som hidtil har kørt Windows, fordi jeg ikke kunne få det trådløse netværk (en USB-dims) til at virke under Ubuntu 8.04. Installationen bød på en særlig komplikation: Denne her computer er gammel og kører en præ-revolutionær udgave af IBM BIOS, der ikke kan sættes op til at starte fra CD-drevet (eller også kunne jeg bare ikke finde ud af det).

I stedet for at rydde harddisken valgte jeg derfor at installere Ubuntu inde fra Windows v.hj.a. installationsprogrammet på wubi-installer.org. Den eneste komplikation var, at det tog ca. tre kvarter at downloade de 700 MB, som installationen fylder, men herefter gik det ret hurtigt med at få Ubuntu startet op og konfigureret.

Et godt alternativ til en egentlig harddisk-installation, hvis man er bange for at komme til at gøre noget forkert.

Som sagt, en nærmere omtale af systemet i sin helhed følger i løbet af nogle dage - mit umiddelbare indtryk er, at det er flottere, hurtigere, med bedre programmer og bedre hardware-support end nogensinde før, men trods alt ikke meget bedre end 8.04 - et "stilfærdigt kvantespring", som vores anmelder kaldte det for halvandet år siden, da det var version 7.04, det gjaldt.

Der er ikke nødvendigvis nogen grund til at skifte, hvis man har et kørende Ubuntu 8.04-system, som man er glad for, men omvendt har der næppe været noget bedre tidspunkt at skifte til Ubuntu end lige nu, eller nogen bedre version at skifte til.

Læs også:
Martin Pihl fortæller om de nye funktioner i Ubuntu 8.10
Download Ubuntu 8.10 og installér det på din computer!
Download Ubuntu som Windows-installer og installér det på din computer.
UbuntuDanmark.dk - dansk Ubuntuforum, hvor du bl.a. kan få hjælp, hvis du har problemer med at få noget til at virke.
Foreningen af danske Ubuntubrugere.

Kommentarer: