Karen Jespersen træder i karakter – hjemløse dør af kulde

Det er hårdt at være hjemløs i denne søde juletid. Kulden bider ekstra hårdt, og det må betegnes som decideret usundt at sove udenfor i vinterkulde, storm- og regnvejr uden udsigt til at komme ind og få et bad og få tørret sit tøj.

Så er det jo godt, at der i det mindste er herberger og varmestuer, hvor man kan komme ind og få en kop kaffe, en bid brød og måske et bad og en overnatning. Hvilket rejser spørgsmålet: Er en hjemløs altid velkommen på sådan en varmestue?

Det lidt overraskende svar er. Nej, ikke hvis vedkommende er østeuropæer! Siden grænserne blev åbnet er bl.a. nogle få meget fattige polakker søgt til København, hvor de nu lever som hjemløse. Dette har fået “velfærdsminister” Karen Jespersen til at træde i karakter: Ethvert herberg og enhver varmestue, der vover at skænke så meget som en kop kaffe for en hjemøs østeuropæer, vil omgående blive frataget hele sin offentlige støtte.

Mere i Dagbladet Arbejderen:

– Østeuropæerne har ikke ret til at modtage nogen som helst form for sociale ydelser i Danmark lige med undtagelse af helt akut lægehjælp. Men vi kan ikke bare lade mennesker ligge og dø i vores gader. Der er en moralsk grænse, siger Jacob Ørum fra Missionen blandt Hjemløse til Arbejderen.

Sammen med organisationer som Projekt Udenfor og Kofoeds Kælder, tog Missionen blandt Hjemløse sidste uge initiativ til at åbne et nødherberg for de østeuropæiske hjemløse på Nørrebro.

Herberget bliver drevet som selvstændig forening, og udelukkende for private penge og med frivillig arbejdskraft, da organisationerne ellers risikerer at miste deres statslige tilskud.

– Sidste jul sendte Velfærdsministeriet et brev til kommuner og regioner, der gjorde det meget klart, at det ville blive konsekvensen, fortæller Jacob Ørum.

Sidste år frøs to polakker ihjel i Københavns gader. Skal vi antage, at Karen Jespersen nu har to hak i sit skrivebord? Særligt humant er det i hvert fald ikke.

Via VHS.

3 thoughts on “Karen Jespersen træder i karakter – hjemløse dør af kulde”

  1. For nogle uger siden, da Amina var ude og købe ind sammen med vores yngste, gik hun forbi en hjemløs, der tiggede penge. En pludselig indskydelse fik hende til at slæbe ham med ind på McDonalds og give ham en middag i stedet.

    Det var lidt svært for dem at snakke, fordi hans engelsk var meget dårligt, men han fik dog forklaret, at han ikke kunne benytte sig af herbergerne, fordi han var østeuropæer. Det er rystende, at den slags kan ske i et rigt land som Danmark, hvor folk glat væk kan klatte milliarder væk.

  2. Ja, helt ærligt. At polakker ikke kan få bistandshjælp osv. efter samme regler som os andre er én ting, som jeg ikke vil gøre for mange ophævelser over (jeg kan jo heller ikke, osv. osv.).

    Men at varmestuerne ikke må give dem en kop kaffe?Jeg græmmes. og væmmes. Det er simpelt hen utroligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.