Obama lægger hårdt ud

“Krigen mod terror” rulles næsten hele vejen tilbage på Obamas andendag som præsident. Bush-regeringens krig mod terror og de mange menneskerettighedskrænkelser i Guantánamo og diverse hemmelige fængsler kan snart være fortid.

Mere i The Guardian:

Barack Obama embarked on the wholesale deconstruction of George Bush’s war on terror, shutting down the CIA’s secret prison network, banning torture and rendition, and calling for a new set of rules for detainees. The repudiation of Bush’s thinking on national security yesterday also saw the appointment of a high-powered envoy to the Middle East.

Obama’s decision to permanently shut down the CIA’s clandestine interrogation centres went far beyond the widely anticipated move to wind down the Guantánamo Bay detention centre within a year.

He cast his scrapping of the legal apparatus set up by Bush as a way for America to reclaim the moral high ground in the fight against al-Qaida.

“We are not, as I said during the inauguration, going to continue with the false choice between our safety and our ideals,” Obama said at the signing ceremony. “We intend to win this fight. We are going to win it on our own terms.”

In a sign of the sweeping rejection of the legal standards set by Bush, officials briefing reporters at the White House yesterday said the new administration would not be guided by any of the opinions on torture and detainees issued by the justice department after 11 September 2001.

Instead, Obama, in three executive orders, renewed the US commitment to the Geneva convention on the treatment of detainees.

Der er endnu et stykke tilbage at gå, således er den berygtede Patriot Act stadig  i kraft.

Obama træder nu også ind i Mellemøst-konflikten og opfordrer Israel til at åbne Gazas grænser til omverdenen. Således Politiken:

»Nu må vi vise en udstrakt hånd til de, som søger fred, og som led i en varig våbenhvile bør Gazas grænser være åbne for at tillade, at nødhjælp og varer kan strømme«, sagde Obama, da han udpegede to veteraner til særlige udsendinge i Mellemøsten, Afghanistan og Pakistan.

Udtalelserne er dog foreløbig vage, og her er der endnu længere tilbage at gå. Mellemøstkonflikten er i det hele taget et meget farligt område for Obama at bevæge sig ind på. På trods af disse “men’er” er det svært at sige sig fri for en vis tilfredshed med, at Obama så hurtigt begynder at lægge afstand til Bush-æraen.

Det er i hvert fald meget, meget vigtigt, at man tager et opgør med den udbredte brug af tortur og drab på civile i “krigen mod terror”. Nu venter vi bare på retssagerne.

One thought on “Obama lægger hårdt ud”

  1. Der er virkelig mange, alvorlige problemer i verden i dag. Så mange, så det er naivt at tro, at “Obama kan løse alle problemerne”.

    Men de beslutninger han har taget allerede nu, viser at det ihvertfald ikke bare er ORD det hele. Eller “stil” som Komiske Anders snakker om.

    Men man kan vel sige, at Obama “gør det svært at bevare pessimismen”?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.