Politikens ‘idealist’-afstemning saboteret af højreorienterede bloggere

Der har stået lidt om det andre steder, bl.a. har Ole Wolf skrevet lidt om ét af sagens aspekter.

Politiken skriver nu selv:

Snyderi i stor stil betød, at to kandidater i slutfasen kom til at kæmpe om førstepladsen. Den ene var tidligere efterretningschef Hans Jørgen Bonnichsen, den anden Jyllands-Postens tegner Kurt Westergaard.

Da 15.000 stemmer var blevet afgivet, viste optællingen, at Kurt Westergaard stod til at vinde.

Men afstemningens regler er, at man kun må afgive én stemme hver, og da politiken.dk’s teknikere havde frasorteret ikke færre end 9.000 snydestemmer, fremstod Hans Jørgen Bonnichsen som den rette vinder.

Snyderiet blev udført af såvel Westergaard-tilhængere som Bonnichsen-supporters. Kurt Westergaard er kendt for sin Muhammed-tegning med bomben i turbanen, mens tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen har talt for mere politisk kontrol med efterretningstjenesten.

Ifølge [ politiken.dk’s interaktionsredaktør] Anders Emil Møller gik det hurtigt op for teknikere og it-specialister i Politikens Hus, at afstemningen havde vakt usædvanlig stor interesse blandt kredse af højreorienterede personer, der støtter Kurt Westergaard.

De pågældende blogger på internettet, og her bliver der ikke efterladt nogen tvivl om deres ønske om at give den kontroversielle Westergaard en sejr.

At det i høj grad var de samme kredse, der stod bag snyderiet, viste sig ved, at næsten 9.000 af stemmerne blev afsendt fra et felt på bare 20 ip-adresser – formentlig svarende til 20 personer. Mens en person alene stemte 2000 gange.

Det skal tilføjes, at jeg egentlig opfatter en sådan “online-kåring” som lidt pjattet, ikke mindst, når det ikke kræves, at stemme-afgiverne enten opretter sig som brugere eller opgiver navn og adresse – “klik og tryk” er for lidt.

Jeg har af samme grund ikke selv promoveret afstemningen eller interesseret mig for dens udfald. Ikke desto mindre er det lidt sjovt at se, hvilke motiver der åbenbart kan forlede nogen til at snyde. Tingene ser ikke altid helt så kønt ud, som folk helst selv ville udlægge dem.

Update: En af de medskyldige i har givet sin egen version af begivenhedernes gang.

Link: Hackere saboterer afstemning om idealisme

7 thoughts on “Politikens ‘idealist’-afstemning saboteret af højreorienterede bloggere”

  1. Min motivation for at undlade at promovere den (andet end at nævne den) var den samme -- det er ikke seriøst. Det interessante er de folk, der i demokratiets navn har valgt at tolke demokrati sådan, at vinderen er den, der kan stemme flest gange. Jeg tror nok, at jeg engang lærte, at demokrati handler om én stemme pr. individ, men den slags detaljer er det jo ikke sikkert, at alle i et demokratisk samfund er bekendt med, hvis de risikerer demokratisk nederlag. Jeg kunne godt have ønsket, at Politiken havde publiceret IP-adresserne -- det kunne have givet et godt grin i blog-verdenen.

  2. @Boel: Jeg henviser til Politikens indlæg og diskussionen i det indlæg af Ole Wolf, jeg henviser til. Da jeg som sagt opfatter hele konceptet bag afstemningen som lidt pjattet eller useriøst, er det ikke noget, jeg har lyst til at forfølge yderligere.

  3. Aij. Smid da et link til Codegirls egen fremstilling; det fortjener hun.

    Jeg har meget, meget svært ved at se hende som “højreorienteret” i den onde forstand, som Pol.dk’s dækning uden omsvøb lægger op til. Hun skriver da også selv så meget.

  4. Er det et “trick question”, hvorfor Politiken mon valgte at opfatte dem (eller i hvert fald de første snydere) som højreorienterede?! Måske fordi Kurt Westergaard er et af den yderste højrefløjs helt store ikoner, og som fandt det passende at dukke op som nyttig idiot hos både Dansk Folkeparti og Trykkefrihedsselskabet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.