Fyr vagterne i Københavns Lufthavn – og regeringen

Terrorbekæmpelse er en svær kunst. Især når man i skyggen af et stort terrorangreb laver uigennemtænkte stramninger, der ikke har anden effekt end at begrænse ytrings- og bevægefriheden. Og så naturligvis også den almindelige sunde fornuft.

Således har vagterne i Københavns Lufthavn fundet det fornuftigt at arrestere og sigte en humoristisk jyde, der udtalte:”Det er sgu godt, at alle de sikkerhedsfolk ikke har opdaget bomben i min bagage” mens han var ved at tjekke ind samtidig med kronprinseparret.

Først og fremmest burde vagterne blive fyret på stedet. Hvis man ikke kan skelne mellem almindelig menneskelig adfærd og humor, og terrorist-adfærd, så er man inkompetent og farlig for sine omgivelser – især når man har magt. Dernæst bør man fyre alle de ledere, der efter at have hørt om situationen ikke lod manden gå, og i stedet gav vagten en reprimande. Igen må menneskelig snusfornuft være et krav for at få en magtposition.

Dernæst kan man jo give en røffel til regeringen og de andre partier der stemte for terrorloven. Dumhed bør ikke ophæves til lov.

Link til reaktion uden proportion

4 thoughts on “Fyr vagterne i Københavns Lufthavn – og regeringen”

 1. Der findes en god gammel tommelfingerregel om, at toldere og sikkerhedspersonale ikke har humor. Derfor skal man holde kæft med den slags “morsomheder” (som egentlig heller ikke er specielt sjove).

  Det er også sådan, at sikkerhed kræver faste procedurer, uanset hvad ens dømmekraft måtte sige. Det er fordi omgåelse af sikkerhed i høj grad handler om at appellere til folks dømmekraft, hvor man kan slippe afsted med sit forehavende, hvis man kan overbevise folk om, at man har rent mel i posen. Ved at insistere på, at sikkerhedspersonalet ikke må forlade sig på deres dømmekraft, kan man undgå denne sikkerhedstrussel.

 2. jeg er særdeles uenig med dig her Wolf -- sikkerhedspersonale og toldere skal jo netop have den allerbedste dømmekraft, og ikke bare køre på rutinen. For når først man bare kører faste procedurer, så er de nemme at snyde udenom. Sikkerhed kræver intelligens ikke blind tillid til at systemet virker.

  Og jo jeg syntes faktisk den slags er ret sjovt. At tænke sig at en sikkerhedsmand tror at en bombemand ville sige at han havde en bombe. Det er da så dumt at det er -- nårh ja -- sjovt.

 3. Jeg tror meget af den “sikkerhed” der er indført i lufthavne i høj grad er et spil for galleriet, der har det formål at holde folk trygge med henblik på at holde flytrafikken og økonomien i gang. Reel sikkerhed er det ikke. Se f.eks. http://wildbee.org/2008/12/09/carrying-gunpowder-through-airport-security/ der godt nok er amerikansk eksempel på hvor overfladisk sikkerheden egentlig er.

  Det virker meget overdrevet at arrestere manden og skaber vel egentlig mere utryghed end hvis de havde ladet være. Det er jo helt tydeligt ikke en trussel der er blevet fremsat. Selvfølgelig det er en upassende og dum kommentar at komme med i lufthavn.

  Jeg er fuldstændig enig i at terrorloven er en indskrænkelse af ytringfriheden, der ikke burde have været gennemført. Det synes totalt ude af proportioner at arrestere manden og det burde der ikke være lovhjemmel for at gøre det på den baggrund. Jeg fatter heller ikke helt hvad det er SAS kan kræve erstatning for??!

 4. Allan: Dømmekraften går ud på at vurdere, om en person opfører sig mistænkeligt eller unormalt i forhold til almindelig adfærd, ikke om en person opfører sig normalt i forhold til ualmindelig adfærd. Hvis der er mistanke, så skal denne mistanke tages til efterretning ud fra princippet “hellere en falsk negativ end en falsk positiv”. En person, der laver jokes om at have bomber med, opfører sig i hvert fald ikke helt normalt i forhold til almindelig adfærd.

  Der er stor forskel på at køre på rutinen og på at følge faste procedurer -- måske er det fordi du blander disse to ting sammen, at du opfatter procedurer som noget, der er nemme at snyde sig udenom. En procedure kan f.eks. sige, at enhver mistanke skal tages til efterretning, uanset hvad den enkelte sikkerhedsansatte måtte mene om sagen. Dette er ikke at køre på rutinen, men at holde sig til regler, som man ikke selv sætter, og som forhåbentlig har bevist deres værd gennem mange års erfaring.

  Du ved, hvad det vil sige at råbe “brand!” i et overfyldt teater. Uanset om det er ment som en joke, så ved vi godt, at man ikke skal råbe den slags. At lave sjov ved at sige “jeg har en bombe” i lufthavnen eller at sige “jeg smugler stoffer” ved tolden er i samme familie: Ganske vist er faren for panik måske mindre (i hvert fald i tolden), men det skal tages lige så seriøst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.