Danske soldater udleverede afghanere til tortur – regeringen lyver om det

Chefen for de danske styrker i Afghanistan advarede faktisk allerede i 2002 om, at fanger, der blev udleveret til amerikanerne, kunne blive fløjet til Guantanamo. Men regeringen har altid nægtet at have hørt om noget sådant, og i dag har de slettet disse oplysninger i dokumenter, der ellers skulle belyse sagen.

Politiken skriver:

Chefen for de danske styrker i Afghanistan, Frank Lissner, advarede i februar 2002 forsvarets ledelse om, at de fanger, som danskerne overleverede til amerikanerne, kunne blive fløjet til den berygtede og stærkt kritiserede Guantánamolejr på Cuba.

Alligevel afleverede danske soldater få uger efter styrkechefens advarsel 31 fanger til USA.

Nu viser det sig, at regeringen aktivt har forsøgt at skjule ikke bare advarslen, men også andre centrale oplysninger i sagen.

En af de 31 afghanere har lagt sag an mod Forsvarsministeriet, fordi han hævder, at han er blevet mishandlet efter at være blevet overdraget til USA.

I forbindelse med retssagen har regeringen fremlagt hidtil hemmeligholdte rapporter, men den kontroversielle advarsel fra Lissner er ifølge Forsvarskommandoen blevet streget ud med sort, så dommerne ikke kan læse den.

I øvrigt den samme regering, der som en hån mod befolkningens hukommelse i dag hævder, at Irak-krigen ikke havde noget at gøre med masseødelæggelsesvåben.

Link: Forsvaret var advaret: Fanger ville ryge til Guantanamo

3 thoughts on “Danske soldater udleverede afghanere til tortur – regeringen lyver om det”

 1. Kære Søren Gade,

  Jeg har faktisk gennem tiden beundret dig som politikker for din dygtighed og ikke mindst for dit personlige engagement. Du er som politikker og minister en sjældent personlig og følelsesmæssigt engageret person.

  Er det ikke på tide at du stopper det coverup for tidligere ministres fejltagelser for at beskytte dem og Fogh. Det bliver stadigt mere og mere febrilsk at se på.

  Hvad med at sætte din spin-doktor uden for døren og gøre hvad der er rigtigt og moralsk i sagen om fangeudleveringer. At beklage at i tog fejl! At beklage at vi kom til at medvirke til at sende fanger hænderne på US tropper hvor de blev tortureret og overført til Guantanamo. At beklage at i burde have set advarselslamperne -- men at i for længe ignorerede dem.

  Hvor var Frank Lissners raporter og hvorfor dukker de først op nu? Hvorfor har man ikke kunnet få lov at læse dem uden overstregninger? Og hvorfor vil du ikke svare på Politikens spørgsmål? Henvisningen til den verserende retsag er den dårligste undskyldning i mands minde. Her vægter ansvaret overfor befolkningen retsfølelse og ytringfrihenden højere.

  Svar på de spørgsmål og anklager der er rejst i bl.a. følgende artikkel: http://politiken.dk/cci/article717536.ece

  -- alt andet vil blot belaste dig og regeringen yderligere. Vis dig som et moralsk menneske og sæt din spin-doktor uden for døren.

  Med venlig hilsen
  Sofus Midtgaard

  Iværksætter og konsulent

 2. Jeg deler desværre ikke helt Sofus’ tillid til Søre Gade (men håber da at blive positivt overrasket) -- men jeg vil give ham helt ret i at noget må ske!

  Vi kan ikke leve med at Dansk Folkeparti vedblivende holder hånden over løgnene og vildledningerne, så længe de bare får lov til at sætte tommelskruerne på udlændingeloven.

  Danmark er i øjeblikket et land hvor kontrol med regeringen effektivt er sat ud af kraft (eller i hvert fald overladt til tilfældige underprioriterede journalister på kriseramte mediehuse), fordi de med DF har flertal til at nedstemme enhver undersøgelse uanset størrelsen af skandalen. Men det går ud over befolkningens tillid til demokratiet.

  Den uhellige koalition hvor VK kører løs på økonomien mens O strammer udlændingelovgivningen er nødt til at blive brudt!

 3. @O-Zone,

  jeg tror, du har ret, men jeg tror også, at folk som Sofus Midtgaard kan have en chance for at råbe sig igennem til Søren Gade som vi andre ikke har, fordi han kan tage udgangspunkt i en allerede eksisterende sympati og tale til det gode hjerte.

  Hvis Søren Gade da *har* noget. Men alligevel. Så tak til Sofus Midtgaard, og jeg håber, du også har sendt dit indlæg til Søren Gade selv. Hvis du får et svar, er du meget velkommen til at lægge det op også.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.