Glidebanen i aktion: Britisk politi anklaget for at waterboarde narkomistænkte

Faktisk ikke så meget “narko”, kun pot – men effekten er den samme:

Six members of London’s metropolitan police force are the focus of a criminal investigation after a corruption probe revealed allegations by a serving officer that detectives waterboarded suspects allegedly caught with a “large amount” of marijuana.

“The officers under investigation were among 10 based in Enfield, north London, who were suspended in February in one of the worst allegations of corruption to hit the Metropolitan police in recent years,” reported The Telegraph.

“The part of the inquiry focusing on alleged police brutality has been taken over by the Independent Police Complaints Commission (IPCC),” reported the Times Online. “It is examining the conduct of six officers connected to drug raids in November in which four men and a woman were arrested in Enfield and Tottenham.

The British publication added: “Police said they found a large amount of cannabis and the suspects were charged with importation of a class C drug. The case was abandoned four months later when the Crown Prosecution Service said ‘it would not have been in the public interest to proceed.’ It is understood that the trial, by revealing the torture claims, would have compromised the criminal investigation into the six officers.”

I gamle dage talte man om, hvordan “krigen mod stoffer” udgjorde en retspolitisk glidebane, fordi metoder, som man ellers ikke ville acceptere – ubegrænset isolationsfængsling, aflytninger uden dommerkendelse – pludselig blev acceptable, når det var disse væmmelige stoffer, det handlede om.

Og nu ser vi så, hvordan “krigen mod terror” har smittet af på bekæmpelsen af narkokriminalitet ved at gøre tortur acceptabelt blandt i hvert fald nogle politifolk. Måske denne udvanding af retspolitikken er det eneste formål, der nogen sinde har været med at proklamere noget så tåbeligt som en “krig mod terror”.

Link: UK cop accuses colleagues of waterboarding pot suspects (via Boing Boing)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.