Rumæniens Højesteret forbyder logning af emails og telefonsamtaler

I et angiveligt retssamfund som Danmark har vi “logningsdirektivet”, der påbyder landets Internet-udbydere og telefonselskaber at logge oplysninger om tid, person og sted for samtlige emails, telefonsamtaler og SMS’er og stille dem til rådighed for politiet og PET, hvis de skulle bede om det.

Denne overvågning af borgerne giver mindelser om Orwells “1984” og er også et af de mest eklatante brud på princippet om, at man er uskyldig, til det modsatte er bevist: Staten har besluttet, at alle er under mistanke og forbeholder sig ret til at snage i alle menneskers privatliv, som om de var kriminelle.

Men så er det jo godt, at der er nogle EU-lande, hvor retssamfundet faktisk kan tage sig sammen og håndhæve borgernes elementære, demokratiske rettigheder mod den snigende overvågning.

Som traditionelt selvtilfreds nordbo kan jeg dog ikke lade være med at finde det en smule ironisk, at det her netop er Rumænien, der går foran med et godt eksempel:

Romania’s Constitutional Court Thursday ruled unconstitutional a controversial law compelling telecom operators to store data on people’s calls, emails and short messages and provide them to investigators on request.

The law was challenged before the Constitutional Court by an NGO which argued, during a trial involving telecom operator Orange Romania, that the law infringes article 28 of Romania’s Constitution, which guarantees the secrecy of correspondence.

Several other NGOs called on the ombudsman to notify the Constitutional Court regarding this law, which they say breaches citizens’ fundamental rights and liberties.

Nu mangler vi bare, at den danske Højesteret gør det samme – men vi skal nok ikke holde vejret.

Link: Romania’s Constitutional Court Rules Data Storage Law Unconstitutional

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.