Ubuntu 9.10 – og hvad så?

Danny Piccirillo giver på Reddit.com en oversigt over de vigtigste ting, man med fordel kan gøre for at få systemet helt tip-top, når først man har installeret det:

DVD Playback

Most commercial DVDs are encrypted with Content Scrambling System (CSS), which attempts to restrict the software that can play a DVD. You’ll need to install libdvdcss if you want to play them. You can do so by first installing the libdvdread4 package via Synaptic Package Manager or Terminal.

Click here to install or use the following command:

sudo apt-get install libdvdread4

Then, within a Terminal window, enter:

sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh

Restricted Extras

The ubuntu-restricted-extras package includes a bunch of things Ubuntu isn’t legally allowed to ship with, namely unrar for unarchiving .rar files, Microsoft TrueType core fonts, Sun Java Runtime Environment (JRE), restricted codecs, and finally Adobe Flash Player. Like the rest of the packages and applications in this list unless noted otherwise, it’s available in the new Ubuntu Software Center (Applications ⟶ Ubuntu Software Center).

Click here to install or use the following command:

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

I also recommend you at least give a fair chance to Gnash, an open source flash player on the list of high priority Free software projects. To install, you’ll first have to make sure you don’t have Adobe’s flash player installed via Synaptic or Terminal.

Command:

sudo apt-get purge flashplugin-installer nspluginwrapper

Finally, you can install the Gnash plugin via Synaptic of Terminal.

APT Line: ppa:gnash/ppa
Click here to install or use the following command:

sudo apt-get install mozilla-plugin-gnash

Og så videre. Jeg har selv netop installeret systemet og regner med at skrive lidt om det om et par dage. Det lader til at være pænere og hurtigere end alle tidligere versioner af Ubuntu, jeg hidtil har set, men i alt væsentligt er det heldigvis bare sig selv – det vil sige, rimeligt stabilt og pålideligt.

Link: Top things to do after installing Ubuntu 9.10 Karmic Koala

6 thoughts on “Ubuntu 9.10 – og hvad så?”

 1. Her er det vigtigt at notere sig, at det ikke er tegn på, at Ubuntu “mangler” noget, at man er nødt til at lave en efterbrænder på enhver installation. Det er nogle fællesskabsfjendtlige licensproblemer og closed source, der er årsagen til det. Og heldigvis skal man gøre langt færre ting på Ubuntu, end man skal på Windows.

 2. @ Wolf og Carsten

  Hvad med blue-ray playback? Ganske vist har jeg ingen aktuelle planer om at installere Linux (foretrækker -- host -- shareware-udgaver af MS’ styresystemer 😉 ), men hvis jeg skulle vælge Ubuntu en dag, ville jeg så kunne afspille mine bd-film?

  Hvis ikke, så nedsætter det Linux’ sex appeal ganske væsentligt for mig.

 3. PS @ Carsten

  Apropos vores udveksling ovre på den anden blog, så kan jeg se, at man kan bruge grafiske smileys her (som du sagde). Men træerne vokser ikke ind i himlen. Af en eller anden grund “forskubber” 😉 -smileyen den linje, den befinder sig i, nedad, så det ser ud, som om jeg har skiftet afsnit.

  Ser det også sådan ud på jeres ikke-ms-systemer (bruger primært IE8 selv)?

 4. @Jørgen:

  Ang. Blu-Ray står der noget her:

  https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats/BluRayAndHDDVD

  Svaret er ja, man kan se Blu-Ray-film. Jeg har dog ikke selv prøvet det, da jeg ikke har et Blu-Ray-drev, men det kan godt lade sig gøre (naturligvis :-)).

  Mht det grafiske smileys så er det enten billedernes højde eller alignment, der får linjerne til at kløjes lidt, også på min skærm. Jeg orker ikke at gøre noget ved det 😎

 5. Tak for linket.

  Decideret nemt ser det nu ikke ud, eftersom det tilsyneladende involverer, at man først skal kopiere en 50 GB blue-ray over på hd vha. en ripper (der måske/måske ikke virker, alt afhængigt af om krypteringsnøglen til den pågældende bd-disk er “kendt” eller ej). Desuden lader det til, at der tit er problemer med lyden, hvis den er encoded i et af de nye 7+ kanal-formater.

  I Windows er det let: Dér behøver man bare installere PowerDVD eller WinDVD, og så kører det.

  Men OK, det er selvfølgelig ikke Linux’ skyld. Denne gang har filmindustrien bare gjort sig umage og implementeret en form for DRM, der rent faktisk virker (i hvert fald godt nok til at gøre det rimeligt bøvlet at afspille hd-film).

  Too bad. Jeg må hellere fortsætte med mine shareware-OS’er.

  😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.