Collateral murder – amerikanske soldater dræber irakiske civile og griner af dem bagefter

På en video lækket takket være Wikileaks.

Xeni Jardin skriver på Boing Boing:

collateralmurder.jpg

Wikileaks claims to have obtained and decrypted video that shows US occupying forces in an Apache helicopter intentionally firing on a dozen civilians in Baghdad, including journalists working for the Reuters news organization: 22-year-old Reuters photographer, Namir Noor-Eldeen, and his driver, Saeed Chmagh, 40.

The video is accompanied by audio of the pilots’ radio dialogue. No Pentagon response yet. (Update: A senior U.S. official is confirming authenticity of this video. See this subsequent Boing Boing post for additional background materials related to the attack.) Reuters has been attempting to obtain the video under Freedom of Information Act requests since the incident occurred in July, 2007, but the Pentagon blocked all requests. Reuters news editor-in-chief David Schlesinger says the video is “graphic evidence of the dangers involved in war journalism and the tragedies that can result”. Wikileaks director Julian Assange said Wikileaks had to break military encryption on the file to view it, and will not reveal how or from whom the file was obtained. The transcript (and audio) seem to show the air crew lying about encountering a firefight. When they finish shooting, they laugh at the dead.

collateralmurder2.jpg

Hvis det anede os i forvejen, at den slags foregik, så kan selv de mest indædte tilhængere af den forbrydelse, som Irak-krigen er endt med at være, ikke benægte det længere. Læs selv opfølgningen på Collateralmurder.org.
Politiken skriver også om sagen.

One thought on “Collateral murder – amerikanske soldater dræber irakiske civile og griner af dem bagefter”

  1. Jeg mangler næsten ord -- det var helt svært at se videoen færdig.

    Det er også bare så kontraproduktivt -- jeg tør slet ikke gætte på hvor mange nye fjender af vesten den situation skaber.

    Jeg har efterhånden set et par af den slags videoer, og det undrer mig altid hvad det er der får disse mennesker til at sige de ting de gør. Er det mon noget der sker for de fleste i en krigssituation? Jeg husker især en video hvor nogle amerikanere og sidder og griner, rakker fjenden ned osv. mens de dræber dem, indtil det går op for dem at det er nogle britiske soldater de har dræbt. Så begynder piloten at græde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.