Egyptens synagoger og bomberne i Alexandria

Kristne egyptere slår ring om bedende muslimer på Tahrir-pladsen
Kristne egyptere slår ring om bedende muslimer på Tahrir-pladsen for at beskytte dem mod angreb fra Mubarak-regimets bøller.

Jeg har tidligere fortalt, hvordan Egyptens koptiske kristne nu forventer bedre og mere tolerante tider, efter Mubaraks fald. De allestedsnærværende vagtlokaler uden for kristne kirke er ikke længere bemandede, for folk er ikke længere bange for angreb.

Det samme gælder for jøderne og deres synagoger, skriver Egyptian Chronicles:

Do you know that during the last 18 or even 20 days in Egypt there has not been a single guard from the police force protecting the Jewish synagogues in the country !!?

Do you know that there has not been a single attack against a single synagogue recorded in the country ?

Do you know that the synagogues in Down town were not attacked or harmed from any kind ?

Men: Hvis folk i Egypten ikke har noget særligt imod kristne og jøder og det i en sådan grad, at minoriteterne slet ikke har brug for Mubarak-tidens beskyttelse, nu hvor politiet er som sunket i jorden, hvem stod så bag de sidste mange års forfølgelse af kopterne? Hvem stod bag bomben mod en kirke i Alexandria, som dræbte 21 mennesker omkring nytår og fik tusinder af egyptiske muslimer til at slå kreds om de kristne og stille sig op som menneskelige skjolde til kristne gudstjenester rundt omkring?

Sagen er endnu ikke opklaret, men de foreliggende oplysninger tyder særdeles stærkt på, at det var Mubaraks indenrigsminister Habib El Adly, der stod bag. Daily Kos citerede 7/2 “britiske efterretningskilder” for, at man efter de store fangeflugter i den egyptiske revolutions første dage kom i kontakt med flygtede fanger, der forbandt El Adny med bomberne:

A British diplomat revealed before the Chambers of the French Palace, Elysee, the reason for the insistence of England to demand the departure of the Egyptian President and his team, especially the Ministry of Interior, which was administered by the Minister Habib Al-Adli, the reason is that British intelligence confirmed, from audio and paper Egyptian official documents , that the sacked Egyptian Interior Minister Habib Al-Adli had formed six years ago, a special body run by 22 officers, and consists of some members of Islamic groups, which spent years in the prisons of the Interior ministry, number of drug dealers, teams of security companies, and number of registered risk of ex-offenders, who were divided into groups according to geographical regions and political affiliation, this body is able to be a comprehensive sabotage all over Egypt in case the regime is subjected to any threat.

The British intelligence also revealed that Major Fathi Abdel Wahed, who is close to the former Minister Habib Al-Adli, started on 11 December to prepare “Ahmed Mohamed Khaled” (who spent eleven years in the prisons of the Egyptian Interior Ministry) for the connect to a radical Egyptian group, as to push it to hit Saints Church in Alexandria. Ahmed al-Khalid succeeded in making contacts to a radical movement in Egypt, its name (Jundullah), and told her that he has equipment which he got from Gaza, that could explode the Church in order to “discipline the Copts”. Muhammad Abd al-Hadi (leader of Jundullah) liked the idea, and recruited an element named Abdul Rahman Ahmed Ali. Abdul Rahman was told that he will park the car, which will explode on its own later, but Major Fathi Abdul Wahid himself was the one who exploded the car remotely, by wireless device, and before Abdel-Rahman Ahmed Ali the victim could step out of the car.

Thus happened the horrific crime that shook Egypt and the world last year’s new Eve.

Daily News Egypt fortæller, at anklagemyndigheden er i færd med at undersøge beskyldningerne mod El Adly. Al Arabiya har også historien. Der har endnu ikke været nogen retssag om bomberne i Alexandria, men El Adly er i forvejen anholdt, anklaget for korruption, bedrageri og for at beordre sine sikkerhedsstyrker til at åbne ild mod demonstranter. Det kan i hvert fald forklare, hvorfor Egyptens kirker og synagoger pludselig ikke længere har brug for vagter: Fordi de folk, som havde en interesse i at sætte befolkningsgrupperne op mod hinanden, nu er sat fra bestillingen.

Link: Even the Synagogues

4 thoughts on “Egyptens synagoger og bomberne i Alexandria”

 1. Det var da et dejligt billede; kristne der beskytter bedende muslimer.
  Dog ville jeg have foretrukket et billede, hvor muslimer slog ring omkring kristne, og altså ikke for at mishandle dem.
  Men et sådant billede findes måske ikke.

 2. Vivian: Efter bomberne i Alexandria (som noget altså tyder på, at Mubarak-regimet stod bag) dukkede muslimer op i tusindvis til de kristne gudstjenester for at beskytte dem som levende skjolde.

  De kristnes beskyttelse af muslimer på Tahrir-pladsen var bl.a. ment som en slags “tak” for dette.

 3. aina.org forekommer mig at have en dagsorden, der gør det svært at acceptere dens nyheder, når de ikke har støtte fra tredje part. For eksempel den med det europæiske kalifat …

  Anyway, to links til den omtalte historie:

  Egypt’s Muslims attend Coptic Christmas mass, serving as “human shields”, http://english.ahram.org.eg/NewsContent/1/95/3365/Egypt/Attack-on-Egypt-Copts/Egypts-Muslims-attend-Coptic-Christmas-mass,-servi.aspx

  og

  Egyptian Muslims Throng in Thousands to Protect Christians, http://www.juancole.com/2011/01/egyptian-muslims-throng-in-thousands-to-protect-christians.html

  “Father Marqus, the Bishop of Alexandria, said that in his entire life he had never seen the degree of solidarity of Muslims with Coptic Christians that he has witnessed in recent days. He said that Muslims attending the funeral of the Christian victims of the New Year’s Day bombing had treated them like Muslim martyrs, pronouncing ‘God is Great!’ in mourning, and had erupted in applause at the condemnation of the terrorists. He said that the bombing was like an aqua regia solution that would assay the metal of the Egyptian people and reveal their golden nature. The act of terror, he said, will have the opposite effect of the one intended, and will instead increase the love of Christians and Muslims for one another”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.