“Humanitær aktion” mod Libyen er et blålys – virkeligheden er krig som i Irak

Hvis man tror, at den forestående militære aktion mod Libyen handler om at håndhæve en “no-fly-zone” som humanitær støtte til oprørerne i Benghazi, er man godt naiv.

Blækket er næppe tørt på den FN-resolution, der eksplicit ikke tillader besættelse eller landkrig, før Lars Løkke Rasmussen fortæller danskerne, at det bliver en lang krig, det her:

“Vi har et ønske om, at det ikke skal være for en meget lang periode, men vi kan ikke give nogle garantier,” sagde statsminister, Lars Løkke Rasmussen.

Om krigen vil vare i uger, måneder eller år, ville statsministeren ikke give et bud på.

Også udenrigsministeren påpegede, at krigen kan blive lang.

“Der er tale om en langvarig proces, og aktionen er ikke overstået på kort tid,” sagde hun.

Man taler ikke om “den humanitære aktion”. Man taler ikke om “flyveforbud”. Man taler om krig, og igen – det er muligt, at oprørerne i Libyen tror, at det handler om at redde dem fra en kommende humanitær katastrofe. Men inden længe vil det, hvis ikke krigen bliver standset, være de vestlige soldater, som forårsager den humanitære katastrofe, mens landets olie triller ud tønde for tønde – præcis, som det hver på sin måde er gået i Afghanistan og Irak.

Man mærker allerede, hvordan vestmagterne reagerer med ærgrelse, når Gaddafi har erklæret våbenhvile og dermed fjernet hele grundlaget for aktionen. Han “har én chance“, tordner Obama, og man aner allerede kimen til det “vi angriber da bare alligevel”, der var en realitet i 2003, da man angreb Irak. Historiens gang vil forhåbentlig vise, at jeg tager fejl, men for mig at se handler det her kun om én ting, og det har intet med humanitære hensyn at gøre: Det handler om at få en bid af kagen, før det er for sent.

Eller, som Al Jazeeras Marwan Bishara udtrykker det:

The overzealousness of certain Western powers like Britain, France and, as of late, the US, to interpret the resolution as an open-ended use of force, is worrisome. With their long history of interference and hegemony in the region, their political and strategic motivation remains dubious at best. Likewise, their rush to use air force individually or collectively could prove morally reprehensible – even if legally justified – if they further complicate the situation on the ground.

The onus is on these Western powers to prove that their next move and actions are based on a strictly humanitarian basis and are not meant as a down payment for longer-term interference in Libyan and regional affairs.

They need to demonstrate how their ‘change of heart’ from supporting the Gaddafi dictatorship over several years to condemning him as a war criminal and acting to topple him, is not motivated by more of the same narrow national and Western strategic interest.

Unfortunately, the Libyan dictator’s statements and actions (and his recent cynical and contradictory threats and appeals) have played into Western hands, making it impossible for Libyans, like Tunisians and Egyptians before them, to take matters into their own hands.

Those who abstained at the UN Security Council, including Germany, India and Brazil, wanted to co-operate in charting a brighter future for Libya, but are also suspicious of the overzealous French and British eagerness to jump into a Libyan quagmire with firepower.

Indeed they were. Indtil videre er invasionerne af såvel Irak som Afghanistan endt som rene, humanitære katastrofer. Vi burde ærligt talt have lært lektien, før vi drager ud på endnu et lille kolonialistisk eventyr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.