Yemen: Massakre gav bagslag

Det er i hvert fald en rimelig tolkning. Flere højtstående officerer er nu gået over til demonstranterne og kræver at diktatoren Saleh går af:

in the streets of Sanaa, the Yemeni capital, rival tanks were ranged against each other after three senior army commanders announced that they backed the protesters.

Speaking to Al Jazeera, Gabool al Mutawakil, a youth activist, said: “We are now in the middle of two militaries – one that has joined the protesters and one that is under the authority of president Saleh. There is fear of civil war, but we are insisting on having a peaceful revolution.”

Earlier Major General Ali Mohsen Saleh, the head of the north western military zone and the head of the first armoured division, announced his support for the protesters.

Brigadier Hameed Al Koshebi, the head of brigade 310 in the Omran area, Brigadier Mohammed Ali Mohsen, who heads the eastern division, Brigadier Nasser Eljahori, the head of brigade 121, and General Ali Abdullaha Aliewa, an adviser to the Yemeni supreme leader of the army also deserted the president.

Saleh, den næste arabiske eks-diktator i rækken. Måske der bliver til en hel kalender? Januar Ben Ali, februar Mubarak, marts og april – ja, hvem ved. Måske året kan sluttes af med Saudi-Arabiens kong Abdullahs fald i november eller december, skarpt fulgt af Qatar og De Forenede Arabiske Emirater. Lige for øjeblikket ser det sort ud på mange måder, men billedet kan nå at vende adskillige gange i de kommende måneder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.